Care este legătura dintre fertilitate şi bolile autoimune

1 63228 original jpg jpeg

Există peste 80 de tipuri de boli autoimune, însă multe dintre ele au simptome asemănătoare şi pot acţiona similar asupra organismului, ceea ce face diferenţierea între ele mai dificilă.

Un numitor comun al acestor boli este determinat de faptul că reacţiilesistemului imunitarnu mai funcţionează corespunzător iar sistemul de apărare începe să atace celulele organismului,inclusiv cele reproducătoare,afectând astfel procese esenţiale pentru obţinerea unei sarcini:rezerva ovariană şi ovulaţia.Bolile autoimune şi tratamentul acestora – un cuţit cu două tăişuriÎn cazul dereglărilor autoimune,celulele embrionare sunt interpretate de sistemul imun ca fiind străine (ca un atac asupra corpului),ceea ce duce la distrugerea acestora înainte ca embrionul să fie implantat în uter,inhibând astfel concepţia sau provocând un avort spontan.„Deşi cele mai frecvente boli autoimune specifice femeilor (tiroidita autoimună,artrita,boală Crohn,lupus,psoriazis,boala Addison şi diabetul de tip I) nu afectează în principal sistemul reproducător,ele pot influenţa fertilitatea prin tulburările metabolice pe care le induc:amenoree sau cicluri menstruale anovulatorii.

Mai mult decât atât,tratamentele prescrise pentru aceste boli pot constitui un pericol pentru fătul în dezvoltare sau pot la rândul lor să ducă la creşterea riscului de avort spontan. Astfel,deşi ameliorarea acestor afecţiuni depinde de terapiile medicamentoase,reversul medaliei este întocmai îngreunarea conceperii unui copil,din cauza deteriorării foliculilor ovarieni sau efectelor nocive asupra fătului",afirmă dr. Dorina Codreanu,medic specialist Obstetrică-Gnecologie cu supraspecializare FIV în cadrul Gynera Fertility Center.

Totuşi,simptomele bolilor autoimune se manifestă în etape,prin perioade de maximă activitate şi perioade de remisie. În acest context,specialiştii recomandă plănuirea sarcinii în intervalele în care simptomele sunt inactive şi întreruperea medicaţiei pentru a reduce la minimum riscurile asociate:restricţia de creştere intrauterină a fătului,preeclempsia severă,apariţia trombozelor şi avortul spontan.Recente

Haine intrate la apă Cum să le refaci  Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei lucrezia carnelos kn6QrWtnAtY unsplash jpg
Cum sa fii confortabila si rafinata in sezonul rece TOP piese vestimentare care NU pot lipsi din garderoba ta! jpg
tipuri de nasturi jpg
Anca Alungulesei silueta jpg
sfaturi parinte copil shutterstock 1318903208 jpg
cateva detalii importante la alegerea vasului de wc  1654350490 jpg
caserole catering din polistiren snick ambalaje jpg
De ce este extrem de important să îți usuci mâinile după spălare, foto shutterstock jpg
Cele mai utile electrocasnice descopera aparatura esentiala pentru o casa moderna jpg
Ce include revizia periodica a masinii si cand ar trebui sa o faci jpg
input jpg
Kiwi, foto shutterstock jpg
Ce băutură caldă şi delicioasă îţi reduce colesterolul   Sursa foto Pixabay jpg
amantă personalități moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
Lupta impotriva virusurilor   Alimente care iti vor proteja sistemul imunitar jpg
Un nou trend pe TikTok  Banda izolatoare pentru un somn mai bun   Sursa foto Shutterstock jpg
Ce tip de sport se potriveste zodiei tale   Sursa foto Shutterstock jpg
Coafuri la modă în toamna lui 2022   Sursa foto Shutterstock jpg
Cum poti porni un business in industria de beauty sfaturi si trucuri pretioase jpg