Cât de eficiente sunt pilulele contraceptive

1 74728 original jpg jpeg

Potrivit specialiştilor, patru din cinci femei, active din punct de vedere sexual, folosesc sau au utilizat pilule contraceptive. Puţine ştiu însă că acestea, administrate incorect, nu le protejează împotriva unei sarcini.

Există,în principiu,două tipuri de pilule contraceptive. Unele conţin progesteron,hormonul sexual feminin,iar celălalt tip conţine o combinaţie de estrogen şi progesteron. Aceşti hormoni lucrează în moduri diferite,pentru a preveni o eventuală sarcină. Progesteronul îngroaşă mucusul cervical,ceea ce face dificilă penetrarea spermei şi,de asemenea,face ca tuburile falopiene să se mişte mai lent,iar mucoasa uterină potrivnică pentru implantare. În schimb,estrogenul inhibă ovulaţia prin suprimarea hormonilor responsabili de ovulaţie. Niciun tip de pilule contraceptive nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Citeşte:Pilulele contraceptive pot cauza îngrăşarea?

Când sunt eficiente pastilele

Unele pilule contraceptive încep să funcţioneze la 72 de ore de la administrare,în timp ce altora le ia chiar şi trei sau cinci zile pentru a deveni eficiente. Mulţi medici recomandă femeilor care iau anticoncepţionale să folosească prezervativul în prima săptămână,pentru a fi în siguranţă.

Când trebuie luate

Asta depinde de tipul de pilule alese. Pastilele care au numai progesteron trebuie luate la aceeaşi oră în fiecare zi sau mucusul cervical va începe să se subţieze şi există riscul să rămâi gravidă. Nu trebuie să iei contraceptive combinate la aceeaşi oră în fiecare zi. Vorbeşte cu medicul sau farmacistul pentru sfaturi despre modul în care trebuie să iei pilulele contraceptive.

Citeşte şi:Pilulele contraceptive:reacţii adverse înfricoşătoare

Ce se întâmplă dacă uiţi să iei pastille

Ia-o de îndată ce-ţi aduci aminte sau poţi să iei două pilule în ziua următoare. Dacă uiţi să iei anticoncepţionale mai bine de două zile la rând,poate ar fi cazul să te gândeşti la o altă metodă contraceptivă. Între timp,foloseşte prezervativul.

Cât de eficientă este pilula contraceptivă

Când medicii vorbesc despre eficacitatea pilulei,există două răspunsuri. Când femeile o folosesc 100% corect,conform instrucţiunilor,pilula are o eficienţă de 99,99 %. Cu toate acestea,atunci când vine vorba de eficacitatea,pilula este 91% eficientă împotriva unei sarcini nedorite.

Ce pot să interfereze cu eficacitatea pilulei

Anumite antibiotice,medicamente antifungice,unele suplimente naturale pot afecta eficacitatea pilulelor contraceptive. Dacă ai o boală de stomac,ai vomitat sau ai avut diaree,este posibil ca pilulele contraceptive nu mai fie eficiente.