Cataracta netratată poate duce la orbire. Cum poţi preveni această afecţiune

1 68682 original jpg jpeg

Cataracta afectează persoanele de peste 65 de ani, prin pierderea treptată a vederii. Foarte mulţi oameni nu cunosc această afecţiune sau simptomele ei şi nu se prezintă în timp util la medic, ceea ce poate duce la complicaţii şi pierderi de vedere irecuperabile.

De aceea,Clinica de oftalmologie Ama Optimex şi compania Zeiss a lansat o campanie de educare despre cataractă. 

Singura metodă de tratament este operaţia,adică înlocuirea cristalinului natural opacifiat cu unul artificial.  Intervenţia chirurgicală este simplă,se face cu anestezie locală şi nu necesită internare,riscurile sunt minime,atât timp cât pacientul respectă indicaţiile medicului. În România,există medici bine pregătiţi,aparatură şi tehnici operatorii de ultimă generaţie,precum şi cristaline artificiale dintre cele mai bune,ca atare,pacienţii pot beneficia de servicii de calitate.

Operaţiade cataractă trebuie făcută la timp,atunci când dispare confortul vizual. Pentru a fi descoperită,este indicat ca după vârsta de 40 de ani să se efectueze un control oftalmologic la o perioadă de doi ani,iar după 60 de ani,o dată pe an”,declară Dr. Andrei Filip,medic primar,specialist oftalmolog,doctor în ştiinţe medicale în cadrul clinicii Ama Optimex.

Reprezentanţii Zeiss,companie producătoare de echipamente pentru diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor oftalmologice (inclusiv cristaline artificiale),aduc informaţii suplimentare asupra situaţiei actuale din România:deşi ultimii 10 ani arată investiţii susţinute în dotarea clinicilor oftalmologice (cu precadere în domeniul privat),procentajul pacienţilor care sunt operaţi de cataracta este încă mic,aproape la jumătate faţă de media ţărilor UE*.  În ţările dezvoltate numărul de cataracte rezolvate (aproximativ 7 la mia de locuitori) creşte datorită măririi speranţei de viaţă (implicit,a dorinţei unei calităţi superioare a vieţii) şi a scăderii vârstei medii la care pacientul se operează.

Ce trebuie să ştii despre cataractă

Când apare cataracta,cristalinul natural începe să îşi piardă transparenţa şi,astfel,vederea începe să scadă progresiv,apare vederea înceţoşată,greoaie,neclară,intoleranţa la lumină (naturală sau artificială),disconfortul vizual cauzat de lumina farurilor din trafic,vederea dublă. Tulburările de vedere cauzează dificultăţi în desfăşurarea activităţilor zilnice,iar pacienţii simt tot mai des nevoia de a-şi schimba ochelarii,pentru că au impresia că li se modifică dioptriile. Sunt şi momente în care văd mai bine,”bucuria de scurtă durată”,dar sunt trecătoare,fiind doar o manifestare a cataractei.

Consultul oftalmologic presupune efectuarea unor investigaţii şi analize uzuale. Ulterior,în funcţie de alte afecţiuni asociate de care suferă pacientul (degenerescenta maculară,retinopatie diabetică,glaucom,miopie mare,presbiopie,astigmatism etc) şi de rezultatele vizuale pe care le doreşte,se alege tipul de cristalin artificial.

”În România,avem o gamă diversificată de cristaline artificiale,de la cele simple monofocale,la cele multifocale personalizate. Astfel,pacienţii se pot opera aici,în ţară,şi pot avea cele mai bune rezultate. Mai mult,aparatura şi tehnicile operatorii sunt de ultimă generaţie”,afirmă Dr. Miruna Nicolae,medic primar,specialist oftalmolog,doctor în ştiinţe medicale în cadrul clinicii Ama Optimex.

Pe site-ul www.cataracta.rogăsiţi informaţii despre această afecţiune:simptomele,tipurile de cristaline,tehnicile operatorii,perioada de dinainte şi după operaţie.



Recente

Cannelloni umpluti  Sursa foto shutterstock 590881370 jpg
Cremsnit cu frisca  Sursa foto shutterstock 1063592393 jpg
shutterstock 635432609 jpg
ustensile bucătărie  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2470101607 jpg
Paste cu pui si ciuperci  Sursa foto shutterstock 2228548909 jpg
Infuzie slabit  Sursa foto shutterstock 2503383545 jpg
Iisus  foto   Shutterstock jpg
megahn si harry jpg
shutterstock 1780811849 jpg
shutterstock 96238280 jpg
Gripa sezoniera  3 simptome care te trimit la camera de garda  Sursa foto shutterstock 2086092904 jpg
Briose cu crema de vanilie si fistic  Sursa foto shutterstock 190481408 jpg
pyjamas jpg
Exercitii de Pilates la perete  Sursa foto shutterstock 2439190907 jpg
Omleta cu spanac si fasole verde  Sursa foto shutterstock 1305046762 jpg
toaletă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 528917929 jpg
Rulada cu crema de vanilie si mandarine  Sursa foto shutterstock 2373229325 jpg
shutterstock 383146987 jpg