Câte boli îţi poate provoca stresul prelungit şi care sunt soluţiile care te ajută să combaţi pericolul
Programul de la serviciu, cumpărăturile de zi cu zi, responsabilităţile casnice, toate sunt pe repede-nainte, bifate ca pe sarcini de lucru. Doar seara mai rămâne timp să faci ceva pentru tine, să ai grijă de hobby-urile tale sau să vizionezi un serial bun, dar atunci eşti prea obosită să vezi un film până la capăt sau să citeşti o carte. Stresul se adună şi te îmbolnăveşte.
Când vezi că nu mai poţi, că eşti epuizată şi că starea nu se diminuează, dimpotrivă, este cazul să iei măsuri urgente, de care să ţii cont pe termen lung. Înainte de toate, gândeşte pozitiv şi structurează-ţi o strategie, astfel încât să stai departe de blocajele psihice. Altfel, rişti să fii victima bolilor care se declanşează pe fondul stresului. Medicii afirmă că, pe termen lung, stresul poate declanşa boli cardiace, afecţiuni ale stomacului (ulcer, gastrită), eczeme, crize biliare, migrene, tulburări hormonale. De cele mai multe ori, ele apar din cauza unei imunităţii scăzute pe fondul unei despresii sau stări prelungite de stres şi anxietate.
Din fericire, odihna, practicarea unui hobby, ieşirile în aer liber şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume te ajută să treci mai uşor peste perioadele stresante din viaţa ta. Este important, de asemenea, să faci ordine în gândurile tale şi să lucrezi cu ele.
Cum apar bolile de inimă
Agitaţia şi dorinţa de a rezolva rapid orice problemă pun presiune pe inima ta, la propriu. Stresul este cel care creşte ritmul cardiac. Ai mai multă răbdare cu tine şi priveşte situaţiile cu mai multă detaşare. Altfel, te expui riscului de a suferi afecţiune cardiovasculară. Practică zilnic o activitate care-ţi face plăcere şi te detensionează. Citeşte o carte, vezi un film de comedie sau o emisiune care-ţi îmbunătăţeşte starea, întâlneşte-te cu prietenii, mergi la sală etc.
Eşti mai predispusă infecţiilor respiratorii
Hormonul stresului (nivelul crescut al cortizolului) îţi slăbeşte sistemul imunitar, făcându-te mult mai vulnerabil în faţa răcelilor. Consumă zilnic alimente bogate în vitamina C şi antioxidanţi. De asemenea, anumite terapii alternative, precum acupunctura sau presopunctura te pot ajuta să scapi de strarile de stres şi anxietate. Vei vedea că după câteva şedinţe te vei simţi mai bine, corpul îşi va găsi forţa necesară pentru regenerare, iar episoadele de infecţii respiratorii se vor rări din ce în ce mai mult.
Boala stresului – colonul iritabil
Situaţiile stresante de peste zi provoacă spasme la nivelul stomacului. Apoi, după un timp apar deranjamentele stomacale, constipaţia şi durerile abdominale. În termeni medicali, toate aceste simptome se traduc cu termenul de colon iritabil. Adoptă un regim alimentar sărac în zahăr şi făină albă (mai puţini carbohidraţi) şi consumă mai multe lactate, legume (cât mai puţin procesate terminc) şi cereale integrale. Toate acestea vor ajuta sistemul digestiv să funcţioneze cum trebuie.
@shutterstock