Ce boli indică variaţiile subite de greutate
Te îngraşi rapid sau slăbeşti fără vreun motiv aparent? Poţi da vina pe stres sau pe stilul tău de viaţă, însă pierderile sau luările bruşte în greutate pot semnala şi maladii ascunse – adesea, cât se poate de serioase. Află ce boli îţi modifică, în mod dramatic, silueta, şi ce soluţii există.
Dacă,în decurs de 6-12 luni,ai pierdut cel puţin 5% din masa corporală,fără să fi schimbat nimic în alimentaţia cotidiană,sau dacă,dimpotrivă,te îngraşi simţitor,în ciuda tuturor eforturilor de a-ţi menţine greutatea la cote normale,e cazul să te alarmezi. Fluctuaţiile subite de greutate pot indica prezenţa anumitor afecţiuni.SLĂBIREA BRUSCĂ e semn de:
. Excesul de hormoni tiroidieni duce la accelerarea metabolismului,ceea ce înseamnă că organismul „arde“ mai multe calorii fără să absoarbă toate substanţele nutritive de care are nevoie.
. Situaţiile stresante din viaţa de zi cu zi,dar şi depresia – starea patologică manifestată printr-o suferinţă generată de tristeţe şi anxietate permanentă,din cauza unor factori psihologici,de mediu sau genetici – te pot „subţia“ excesiv.
. Dacă durează mai mult de patru săptămâni,ea poate fi cauzată de afecţiuni precum sindromul de intestin iritabil,un anumit tip de intoleranţă la gluten şamd. Duce la o slăbire a sistemului imunitar.
În special diabetul de tip 1 duce la slăbiri subite. Boala apare atunci când organismul este incapabil să producă suficientă insulină,pentru a transporta glucoza formată în corp până la celule. În lipsa acestui combustibil necesar,corpul se „hrăneşte“ din rezervele existente.
Orice tip de cancer – colorectal,pancreatic,pulmonar etc. – duce la pierderi subite de greutate. Tumorile canceroase prezente în organism accelerează metabolismul.
ÎNGRĂŞAREA BRUSCĂ e provocată de:
. Insuficienţa hormonilor tiroidieni duce la încetinirea metabolismului.
. Schimbărilor hormonale pe care le provoacă li se adaugă cele care ţin de stilul de viaţă.
. Afecţiunea te expune excesului de hormon numit cortizol (hipercorticism),care duce la creşteri în greutate.
Micile chisturi care apar pe ovare sunt o problemă frecventă la femeile aflate la vârsta procreării.
Unul dintre simptomele bolilor renale poate fi luarea în greutate,asociată cu retenţia de apă.
Sfatul specialistului:Dr. Ramona Aron,medic specialist medicină internă,Reţeaua privată de sănătate Regina Maria
''Fluctuaţiile ponderale sunt normale şi,într-un anumit moment al vieţii,ne-au afectat pe fiecare dintre noi. Excesul de sare,retenţia de apă,variaţiile tranzitului intestinal – în special constipaţia – sunt câteva din cauzele care pot determina modificări ale greutăţii curente. Scăderea ponderală involuntară,SPI,mai mare de 5% din greutatea corporală,survenită în ultimele 6-12 luni,se consideră însă patologică şi impune o evaluare de specialitate. De cealaltă parte,excesul ponderal brusc apare într-o multitudine de afecţiuni. S-a mai constatat că lipsa somnului,cu afectarea ritmului zi-noapte,duce la exces de kilograme. Renunţarea la fumat este de asemenea incriminată,prin gestul reflex «de-a duce mâna la gură»,care este substituit de gustări din ce în ce mai dese.“