Ce cauzează rezistenţa la insulină

1 81371 original jpg jpeg

În prezent se fac tot mai multe progrese medicale pentru a descoperi mai multe tratamente pentru afecţiunile care au provocat cel mai mare număr de decese în ultimele decenii. Însă, din păcate, sunt descoperite alte boli care trebuie analizate şi conştientizate, foarte severe, cum este rezistenţa la insulină.

Ce este rezistenţa la insulină

Rezistenţa la insulină este o boală tot mai frecventă, care apare în momentul în care organismul nu mai răspunde la insulină. Pancreasul secretă hormonul pentru a distribui glucoza şi pentru a menţine zahărul din sânge la un nivel stabil. În momentul în care procesul nu mai are loc, glicemia (glucoza din sânge) creşte împreună cu nevoia de insulină. Acest lucru provoacă un ciclu vicios care poate avea efecte negative asupra sănătăţii. Datorită insulinei, organismul poate re-stabiliza glucoza, dar un nivel crescut al acestui hormon afectează organismul în alt mod. Rezistenţa la insulină este diferită de cea a diabetului. Cu toate acestea, aceasta poate fi o stare anterioară sau să nu aibă nicio legătură cu diabetul. De fapt, nivelurile de zahăr din sânge tind să fie normale.

De ce este atât de comună?

Bineînţeles că există nişte cauze care stau la baza rezistenţei la insulină, una dintre bolile cele mai frecvente în zilele noastre, şi anume:

Obezitatea

Obezitatea poate fi unul dintre factorii care provoacă rezistenţa la insulină, mai ales în momentul în care grăsimea este depozitată în jurul taliei. De asemenea, diagnosticul poate fi exact la persoanele care se confruntă cu hipertensiune arterială, un nivel crescut de colesterol rău, boala ficatului gras sau sindromul ovarelor polichistice.

Alimentaţia

Rezistenţa la insulină este strâns legată de obezitate, prin urmare alimentaţia zilnică are o influenţă majoră. Cu toate acestea, şi persoanele care au un indice de masă corporală normal pot suferi de rezistenţă de insulină. Principalele alimente care cresc riscul bolii sunt cele care conţin zahăr şi carbohidraţi rafinaţi.

Stilul de viaţă sedentar

Un stil de viaţă sedentar joacă şi el un rol în creşterea rezistenţei la insulina. Statul îndelung pe scaun la birou, lipsa antrenamentului fizic, supraalimentarea, toate duc la stocarea grăsimii în jurul taliei. Mai mult, aceste condiţii conduc, de asemenea, la o circulaţie sangvină mai slabă.

Aceşti factori pot creşte predispoziţia unei persoane la rezistenţa la insulină. Exerciţiul zilnic şi alimentaţia sănătoasă şi echilibrată ajută organismul să utilizeze insulina şi permite arderea grăsimilor şi menţinerea unei greutăţi normale.

Stresul

După cum vedem, aceşti factori sunt în prezent obişnuiţi şi sunt corelaţi. În acest caz, stresul defineşte secolul în care trăim. Stresul este cel care afectează funcţiile organismului, modificând modul în care corpul reacţionează la insulină şi creşte nivelul de zahăr din sânge.



Recente

slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg
polipii pe colon jpg