Ce conţine trusa de prim ajutor pentru o vacanţă fără griji! Lista completă a produselor esenţiale
Anul acesta, concediul departe de casă este obligatoriu şi recomandat. Avem nevoie să explorăm, să ne detaşăm de evenimentele de zi cu zi şi să simţim că se opreşte timpul în loc, iar locul este destinaţia de vacanţă dorită. Însă la pachet cu un concediu de neuitat vin şi micile neplăceri, înţepături de insecte, rău de mişcare, arsuri solare, intoxicaţii alimentare, alergii, leziuni. Pentru toate acestea există o rezolvare: trusa de prim ajutor.
Cazarea este rezervată, hainele sunt în bagaje, de transport te-ai asigurat, toată lumea este sănătoasă şi gata de vacanţă, ce ţi-a mai rămas de pregătit? Ei bine, nu ai voie să uiţi trusa cu produsele medicale, de ajutor în caz de urgenţe. Nu este nevoie să iei o farmacie întreagă, ci strictul necesar, în funcţie de ce probleme ştii că apar la membrii familiei tale şi de locul unde urmează să vă petreceţi zilele libere. Mergeţi în Delta Dunării? Sprayurile contra insectelor îţi vor fi extrem de utile. Intenţionezi să faceţi trasee montane? Nu uita plasturii, unguentele şi pudrele cu efect antibacterian şi antiinflamator. Aveţi nevoie de relaxare totală pe plajă? Produsele cu factor de protecţie solară sunt obligatorii, pentru a preveni arsurile, dar şi produsele cu efect antialergic, în caz că suferă cineva din gaşcă de alergie la soare.
Lista completă a produselor esenţiale
Medicul pediatru Irina Costache precizează pe blogul său, că trusa de urgenţe trebuie să fie indivizualizată, în functie de patologiile (bolile) de fond ale copilului sau adulţilor. Astfel, luând în considerare această condiţie, trusa de urgenţă poate cuprinde:
1. termometru, cu capul flexibil pentru sugari;
2. antitermice – si sirop, si supozitoare, pentru atunci când copilul suferă din pricina vărsăturilor şi nu i se poate administra antitermicul pe cale orală;
3. antidiareice, sub formă de pliculeţe care se dizolvă, şi probiotic, pentru reglarea florei intestinale;
4. săruri de rehidratare. E indicat să le iei pe cele acceptate de copii, ca să fii sigură că îi ajuţi la nevoie;
5. produse antialergice recomandate de medicul pediatru sau de familie;
6. sirop de tuse, eventual unul pe bază de plante, cum sunt pătlagina şi iedera;
7. spray de gât, pentru situaţiile când apare herpangina, o boală frecventă în copilărie, provocată de un virus care se manifestă prin băşici mici pe cerul gurii şi la baza gâtului;
8. spray pentru desfundat nasul;
9. siropuri sau medicamente pentru răceală şi gripă, iar aici intră produsele antivirale, vitaminele (în mod special, vitamina C) si antiinflamatoarele, care au şi efect antitermic – scad febra;
10. copiii cu tratamente cronice, cum ar fi wheezing recurent, astm, au nevoie de medicaţie antiasmatică;
11. unguente pentru problemele ochilor, cum ar fi conjunctivite sau leziuni, pişcături de insecte;
12. creme cu factor de protecţie solară, minimum FPS 30, indicate pentru copii sunt cele cu FPS 50+;
13. apă termală, care ajută la calmarea iritaţiilor post expunere la soare, transpiraţie;
14. spray împotriva arsurilor solare;
15. spray împotriva ţânţarilor şi căpuşelor;
16. plasturi pentru răni şi bătături, dar şi soluţie dezinfectantă (rivanol, betadină);
17. şerveţele antibacteriene pentru curăţarea mâinilor, dar şi pentru igiena ochilor.
Evident, că nu toate trebuie să fie înghesuite în bagajul de vacanţă, însă e bine să ştii, în funcţie de destinaţie, de durata concediului şi de starea de sănătate, ce e bine să iei cu tine, ca să rezolvi rapid neplăcerile, fără să ajungi la unităţile de primiri urgenţe în toiul nopţii.
Ştiai că…
…există un clasament al celor mai frecvente motive pentru care familiile în vacanţă cer ajutorul medicului de gardă?
… prima pe listă este febra, care poate avea drept cauze, mai ales vara, boli precum herpangina sau boala mână-gură-picior?
… o altă urgenţă medicală este dată de entorocolita acută, caracterizată prin vărsături, diaree, febră, deshidratare, lipsă de apetit, stare alterată?
… alergiile sunt cele care strică cele mai multe vacanţe, atunci când adulţii preferă opţiunea de cazare cu mese incluse? În acest caz, urticaria acută este una dintre afecţiunile frecvente.
… accidentele sunt următoarele pe lista urgenţelor şi că loviturile la cap conduc detaşat topul?
… muşcăturile de insecte sau de animale, care sunt urmate de erupţii alergice neplăcute fac şi ele obiectul listei cu urgenţe medicale de vacanţă?
… intoxicatiile cu substanţe toxice reprezintă un alt pericol real pentru copii în concediu şi nu numai? În special cei mici, când sunt supravegheaţi necorespunzător, sunt tentaţi să guste produse de curăţenie, nisip, scoici, resturi de alimente de pe jos şi multe altele.
@Shutterstock