Ce e de făcut în caz de întinderi şi entorse

1 72380 original jpg jpeg

Apar în urma răsucirilor bruşte a gleznei, în timpul unor exerciţii sau la efort repetat şi pot cauza dureri insuportabile. În unele cazuri afectează mobilitatea. Indiferent din ce motiv au fost declanşate, uite ce măsuri de atac ai la dispoziţie!

Întinderile musculare sunt leziuni minore ale muşchilor,survenite la nivelul gambei,coapsei,umărului şi al zonei inghinale. Entorsele sunt cumva similare cu întinderile,cu diferenţa că sunt însoţite de mai mult disconfort,iar tratamentul durează un timp mai îndelungat decât la întinderi. De regulă,la entorse sunt afectate ligamente,tendoane,muşchii şi cam tot ce e în preajma unei articulaţii.

De ce apar

Stresul fizic care solicită în exces muşchii este principala cauză de apariţie atât a întinderilor,cât şi a entorselor. De asemenea pot fi declanşate de ridicarea unui obiect greu,de depunerea unui efort solicitant pe o perioadă mai lungă şi fără pauză. Asta dacă ne referim la întinderi. În ceea ce priveşte entorsele,acestea pot surveni în urma unei forte subite aplicate asupra unui muşchi,ligament sau tendon.

Simptome frecvente

Entorsele sunt asociate cu dureri uşoare,moderate sau severe în zona cu pricina,durere şi inflamare a încheieturii,până la învineţire. Poate apărea incapacitatea de a mişca articulaţia afectată sau pot apărea dureri mari la orice mişcare a ei.

În ceea ce priveşte întinderile,acestea sunt însoţite de stare de rigiditate şi dureri musculare,disconfort şi inflamare. De asemenea,se manifestă o decolorare uşoară a pielii,abia după câteva zile de la incident.

Atenţie!

Dacă inflamaţia se agravează ori dacă încheietura îşi schimbă forma poate fi vorba despre o fractură şi atunci trebuie să mergi de urgenţă să mergi la medic.

Ce poţi face

1. Ţine în repaus zona afectată,aplică local gheaţă înfăşurată într-un bandaj elastic. Pune gheaţă pe locul dureros aproximativ 20 de minute,repetând aplicarea la fiecare două ore timp de o zi-două după ce s-a produs accidentul. Poţi înlocui gheaţa cu o pungă de legume congelate.

2. Când inflamaţia începe să cedeze,aplică pe zona cu probleme o compresă fierbinte sau o pernă electrică. Aceasta are rolul de a stimula circulaţia sângelui.

3. Poţi aplica local cremă de tătăneasă,de gălbenele şi cataplasme cu suc de varză crudă. Sunt remedii tradiţionale care au dovedit efecte benefice în rezolvarea acestor neplăceri.