Ce este boala celiacă

1 76862 original jpg jpeg

Ai auzit, cu siguranţă, de intoleranţa la gluten. În termeni medicali, fenomenul se numeşte boala celiacă, şi se manifestă prin dureri, disconfort abdominal, balonare. Afecţiunea e greu de depistat şi necesită adoptarea unei diete specifice.

Boala celiacă este o afecţiune a intestinului subţire, declanşată de consumul alimentelor ce conţin gluten – un amestec de proteine din cereale. Simptomele bolii sunt durere, balonare, diaree. Pot să apară şi alte semne cum ar fi oboseala, depresia şi durerile articulare. La persoanele cu intoleranţă, glutenul provoacă o reacţie imunitară anormală în intestinul subţire, ceea ce duce la iritaţia peretelui intestinal şi la o absorbţie deficitară a substanţelor nutritive din hrana ingerată. Boala celiacă este diagnosticată greu, în urma unor controale repetate şi a unor analize specifice.

Se transmite ereditar

Persoanele care au rude de gradul I afectate de boala celiacă prezintă un risc crescut de a dezvolta aceeaşi afecţiune. De asemenea, cei care au o maladie autoimună - diabet zaharat de tip 1, tiroidita Hashimoto, hepatită, psoriazis, poliartită reumatoidă şamd - sunt predispuşi să dezvolte boala celiacă. Există câteva boli genetice, cum ar fi Sindromul Down, Sindromul Turner şi Sindromul Williams, în care riscul de a dezvolta boala celiacă este între 8-12%. Factorii de mediu, precum infecţiile virale sau bacteriene, pot declanşa diferite modificări la nivelul intestinului subţire în cazul persoanelor predispuse genetic. Ingerarea alimentelor care conţin gluten declanşează apoi reacţiile imunitare, ce cauzează leziunile intestinale caracteristice bolii.

O afecţiune fără tratament

Nu există nici un tratament definitiv împotriva bolii celiace. Dieta fără gluten poate fi eficientă. Pentru a elimina complet simptomele, regimul specific trebuie respectat toată viaţa. Glutenul se găseşte nu doar în cereale şi făină, ci şi într-o varietate de alimente preparate: mezeluri, cârnăciori, brânză procesată, produse de patiserie, supe conservate. Acesta mai poate fi ascuns şi în bere sau în alcoolurile preparate din cereale.

Alimente care nu conţin gluten:

•    Orez (orice fel), făină de orez, tărâţe de orez,  majoritatea biscuiţilor de orez, paste din orez

•    făină de cartofi, de porumb (mălai)

•    făină de soia, amarant, hrişcă, quinoa, mei

•    turtiţe de porumb (de tipul pâinii mexicane rotunde, produsă din făină de porumb şi ouă)

•    făină de linte sau linte

•    cereale pentru mic-dejun din porumb şi orez fără malţ

•    fructe, legume

•    porumb, porumb dulce

•    nuci, alune, cartofi

•    carne proaspătă, peşte, carne de pui, ouă, produse lactate (pentru persoanele care le tolerează)



Recente

ramai confortabila ramai eleganta tendinte obligatorii in materie de incaltaminte de iarna pentru femei jpg
femeie eleganta sarbatori craciun 17597 jpg
Supa cu afumatura  Sursa foto shutterstock 1780012733 jpg
Rulada gem de caise  Sursa foto shutterstock 2076683032 jpg
CLICKPENTRUFEMEI amanda vick ohWf6YuzOQk unsplash jpg
Peste pe pat de varza  Sursa foto shutterstock 2363702885 jpg
Armonizarea facială cum îți poți îmbunătăți trăsăturile într un mod natural și echilibrat jpg
7e1f67ad18e7a1162149c30d2c7eab02 png
Imagine1 png
Rulada cu gem de fructe de padure  Sursa foto shutterstock 1744930400 jpg
femeie care se da cu parfum jpg
young woman with christmas present by christmas tree (1) jpg
trucuri pentru machiajul ochilor rezistent jpg
Varza a la Cluj  Sursa foto shutterstock 506811040 jpg
craciunite 1 jpg
portrait santa claus having christmas drink jpg
Idei practice pentru renovarea bucătăriei   spații mici, rezultate mari jpg
Rulada braziliana  Sursa foto shutterstock 192814724 jpg
Cum sa iti pastrezi parul hidratat iarna aceasta jpg
Cum să faci față petelelor dificile de pe plita pe gaz jpg