Ce este boala celiacă

1 76862 original jpg jpeg

Ai auzit, cu siguranţă, de intoleranţa la gluten. În termeni medicali, fenomenul se numeşte boala celiacă, şi se manifestă prin dureri, disconfort abdominal, balonare. Afecţiunea e greu de depistat şi necesită adoptarea unei diete specifice.

Boala celiacă este o afecţiune a intestinului subţire, declanşată de consumul alimentelor ce conţin gluten – un amestec de proteine din cereale. Simptomele bolii sunt durere, balonare, diaree. Pot să apară şi alte semne cum ar fi oboseala, depresia şi durerile articulare. La persoanele cu intoleranţă, glutenul provoacă o reacţie imunitară anormală în intestinul subţire, ceea ce duce la iritaţia peretelui intestinal şi la o absorbţie deficitară a substanţelor nutritive din hrana ingerată. Boala celiacă este diagnosticată greu, în urma unor controale repetate şi a unor analize specifice.

Se transmite ereditar

Persoanele care au rude de gradul I afectate de boala celiacă prezintă un risc crescut de a dezvolta aceeaşi afecţiune. De asemenea, cei care au o maladie autoimună - diabet zaharat de tip 1, tiroidita Hashimoto, hepatită, psoriazis, poliartită reumatoidă şamd - sunt predispuşi să dezvolte boala celiacă. Există câteva boli genetice, cum ar fi Sindromul Down, Sindromul Turner şi Sindromul Williams, în care riscul de a dezvolta boala celiacă este între 8-12%. Factorii de mediu, precum infecţiile virale sau bacteriene, pot declanşa diferite modificări la nivelul intestinului subţire în cazul persoanelor predispuse genetic. Ingerarea alimentelor care conţin gluten declanşează apoi reacţiile imunitare, ce cauzează leziunile intestinale caracteristice bolii.

O afecţiune fără tratament

Nu există nici un tratament definitiv împotriva bolii celiace. Dieta fără gluten poate fi eficientă. Pentru a elimina complet simptomele, regimul specific trebuie respectat toată viaţa. Glutenul se găseşte nu doar în cereale şi făină, ci şi într-o varietate de alimente preparate: mezeluri, cârnăciori, brânză procesată, produse de patiserie, supe conservate. Acesta mai poate fi ascuns şi în bere sau în alcoolurile preparate din cereale.

Alimente care nu conţin gluten:

•    Orez (orice fel), făină de orez, tărâţe de orez,  majoritatea biscuiţilor de orez, paste din orez

•    făină de cartofi, de porumb (mălai)

•    făină de soia, amarant, hrişcă, quinoa, mei

•    turtiţe de porumb (de tipul pâinii mexicane rotunde, produsă din făină de porumb şi ouă)

•    făină de linte sau linte

•    cereale pentru mic-dejun din porumb şi orez fără malţ

•    fructe, legume

•    porumb, porumb dulce

•    nuci, alune, cartofi

•    carne proaspătă, peşte, carne de pui, ouă, produse lactate (pentru persoanele care le tolerează)



Recente

pyjamas jpg
Exercitii de Pilates la perete  Sursa foto shutterstock 2439190907 jpg
Omleta cu spanac si fasole verde  Sursa foto shutterstock 1305046762 jpg
toaletă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 528917929 jpg
Rulada cu crema de vanilie si mandarine  Sursa foto shutterstock 2373229325 jpg
shutterstock 383146987 jpg
Patrick Swayze  foto   Shutterstock jpg
Budinca de fasole verde  Sursa foto shutterstock 1245157390 jpg
roșcată  Shutterstock jpg
Aliment previne imbatranirea prematura  Sursa foto shutterstock 141481627 jpg
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
cadouri de lux craciun jpg
shutterstock 2300611293 jpg
Tendinte in manichiura 2025  Sursa foto shutterstock 2558099953 jpg
shutterstock 2346313049 jpg
Cartofi crocanti  Sursa foto shutterstock 1913264548 jpg
Adolescent stand la birou 2278849883 jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
Strudel cu mere  Sursa foto shutterstock 739280095 jpg