Ce este fobia la bulele de cafea şi care sunt cauzele acestei aversiuni rare şi prea puţin înţeleasă?
Ştii ce au în comun bulele de cafea, căpşunele, un burete sau micile crăpături dintr-o stâncă? Se pare că este vorba despre una dintre cele mai puţin cunoscute fobii din câte există: triptofobia sau teama de găuri mici.
Ai simţit vreodată că pielea ta se încreţeşte la vederea unui fagure de miere? Dacă da, este posibil să ai o afecţiune rară numită tripofobie: teama de grupuri de găuri mici, umflături sau alte tipare. Nu este clar câţi oameni sunt afectaţi de triptofobie, dar un studiu din anul 2013 privind această fobie a arătat că din 286 de adulţi, 11% bărbaţi şi 18% femei au avut aversiune faţă de imaginea unei păstăi de seminţe de lotus. Ca atare, triptofobia poate fi destul de frecventă. În ciuda acestui fapt, rămâne întrebarea dacă triptofobia este o fobie reală sau nu? Poate fi declanşată de imagini cu obiecte aparent inofensive precum faguri, bule de cafea sau corali, dar ce provoacă această aversiune ciudată?
Ce poate provoca fobia?
Factorii declanşatori tipici ai tripofobiei includ faguri, căpşuni, păstăi de seminţe de lotus, corali, rodii, bule, condens, ochi de insecte şi alte modele observate la insecte, animale şi alimente. Chiar şi obiectele neînsufleţite, cum ar fi rocile cu tipare pot acţiona ca un declanşator.
Când o persoană cu această afecţiune vede una dintre aceste imagini, are simptome cum ar fi piele de găină, transpiraţie, tremurături, mâncărime, frică, greaţă, dezgust, anxietate. Spre deosebire de cazul fobiilor obişnuite, principalul sentiment asociat cu triptofobia este mai degrabă dezgustul decât frica. Unii chiar evită alimentele care ar putea declanşa afecţiunea, cum ar fi căpşunile.
Nu este considerată o boală
Triptofobia nu este inclusă în versiunea actuală a „Manualului de diagnosticare şi statistică a tulburărilor mintale” realizată de Asociaţia Psihiatrică Americană, ghidul de diagnosticare a tulburărilor mintale utilizat de psihologi.
În cadrul schemei, triptofobia ar intra sub clasa „fobiilor specifice”, cum ar fi frica de păienjeni sau de înălţimi. Cu toate acestea, fobiile specifice trebuie să incite la frică sau anxietate. Triptofobia provoacă cel mai frecvent un sentiment de dezgust, mai degrabă decât frică. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care clinicienii nu o consideră o adevărată fobie. Acest lucru n-a împiedicat tripofobia să devină o senzaţie online cu grupul Facebook şi sute de imagini, videoclipuri şi postări ajunse populare pe site-uri de socializare.
Care sunt cauzele triptofobiei?
Oamenii de ştiinţă nu sunt foarte siguri ce anume cauzează triptofobia, dar au unele teorii. Cele mai frecvente explicaţii se bazează pe evoluţie, deoarece temerile şi fobiile sunt adesea legate de boli sau pericole. De exemplu, frica de înălţimi i-a făcut pe strămoşii noştri să învăţe că trebuie să stea departe de stâncile periculoase. În mod similar, este posibil ca oamenii să dezvolte teama de păienjeni, deoarece mulţi dintre ei sunt veninoşi. Prin urmare, o posibilă explicaţie a triptofobiei este aceea că este un răspuns evolutiv la lucruri care seamănă cu paraziţii sau la semnele bolilor infecţioase. De exemplu, unele boli infecţioase vizibile ca varicela, scarlatina şi unele infecţii parazitare lasă mici grupuri de găurele sau umflături pe piele. O aversiune la acestea ar putea acţiona ca un semn de avertizare pentru a sta departe de cei infectaţi.
Această teorie se bazează pe faptul că şi persoanele sănătoase au aversiune faţă de imaginile tiparelor pielii văzute în aceste condiţii. Cu toate acestea, numai persoanele cu triptofobie au acelaşi răspuns la imaginile de grupuri de obiecte inofensive, ca bulele de cafea. În acest sens, triptofobia ar putea fi o versiune exagerată a unui răspuns natural la semne sau indicii ale paraziţilor sau bolilor pe care am vrea să le evităm.
Există tratament pentru această fobie
Întrucât triptofobia nu este o afecţiune recunoscută, nu există un diagnostic oficial. Singura modalitate de a vedea dacă este posibil să suferi de această afecţiune ciudată este să te testeze. Pentru cei care vor să afle dacă au tripofobie, există o mulţime de imagini dedicate subiectului.
În privinţa tratamentului, în prezent nu există medicamente recomandate, dar tratamentele folosite pentru alte fobii ar putea fi utile. Una dintre cele mai populare tratamente pentru fobii este terapia de expunere. Bolnavii se expun treptat la lucrurile care le declanşează starea, construind o toleranţă faţă de stimuli.
În cazul triptofobiei, acest lucru ar putea presupune privirea unor imagini declanşatoare în realitate, nu sub formă de fotografii. Scopul terapiei prin expunere este de a ajunge la un punct în care expunerea la stimuli nu mai provoacă simptome. Un alt mod popular de a trata fobiile şi alte probleme mentale care pot ajuta şi la învingerea triptofobiei se numeşte terapia cognitiv-comportamentală. Aceasta are ca scop schimbarea gândurilor, convingerilor şi atitudinilor care stau la baza comportamentelor problematice. Este susţinută de numeroase cercetări medicale, deoarece gândurile noastre sunt suficient de puternice pentru a ne afecta comportamentele şi a provoca suferinţă emoţională.
În plus, există o mulţime de grupuri de asistenţă pe Facebook, unde poţi găsi o comunitate de persoane care au aceeaşi problemă şi unde poţi primi susţinere şi mai multe informaţii despre această fobie rară.