Ce este infarctul miocardic şi care sunt simptomele

1 84006 original jpg jpeg

Vestea că actorul Florin Busuioc a suferit un infarct miocardic la finalul unui spectacol susţinut la Craiova a cutremurat înreaga ţară. Actorul a fost transportat de urgenţă la spitalul din oraş pentru o intervenţie chirurgicală, apoi a fost transportat la Bucureşti. 

Dacă până nu demult infarctul miocardic apărea numai dupa vârsta de 40 de ani, medicii trag un semnal de alarmă! Si tinerii se pot îmbolnăvi, printre cauze fiind şi predispoziţia genetică, fumatul, căldura excesivă asociată cu deshidratarea favorizează producerea infarctului de miocard. 

Afecţiunea de care a suferit actorul Florin Busu Busuioc este, de obicei, rezultatul unei blocări în una sau mai multe dintre arterele coronare. Un blocaj se poate dezvolta datorită acumulării plăcii de aterom pe pereţii arterelor, o substanţă în cea mai mare parte constituită din grăsimi, colesterol şi deşeurilor celulare.

Ce este infarctul miocardic? 

Infarctul miocardic este denumirea medicala a necrozei miocardice acute. Mecanismul este simplu: o placă de grăsime se depune pe pereţii vaselor de sânge din inima şi astfel se formează cheaguri care blochează fluxul normal al sângelui. Muşchiul inimii nu mai funcţionează normal şi apar durerile. Tinerii au tendinţa să neglijeze aceste dureri, dar acest comportament le poate pune viaţa în pericol.

O dată produs şi neglijat, infarctul de miocard poate duce chiar şi la moartea muschiului inimii. În fapt, acesta nu se mai contracta şi pacientul are mult de suferit: nu va mai avea dureri în piept, în schimb, va obosi la cele mai mici eforturi.

Citeşte şi: Semnele care arată că ai insuficienţă coronariană

Simptome

Durerea resimţită în piept nu anunţă neapărat atacul de inimă. Infarctul miocardic are mai multe simptome, însă multe dintre ele sunt ignorate deoarece se crede că poate fi o simplă înţepătură, o amorţeală. Iată la ce trebuie să fii atent:

Durere de stomac, arsuri stomacale, indigestie şi greaţă

Mulţi oameni care suferă un atac de cord se confruntă şi cu durere de stomac, arderi stomacale, indigestie şi greaţă. Predispuse la aceste simptome sunt femeile, comparativ cu bărbaţii. Indigestia poate fi cauzată de ceva ce nu-ţi prieşte, dar asta nu înseamnă că trebuie să treci cu vederea peste stările de rău pe care le ai.

Ameţeală şi respiraţie îngreunată

Un alt simptom al atacului de cord, care poate provoca confuzie este respiraţia îngreunată. Problemele respiratorii sunt asociate de obicei cu sistemul respirator, însă nu întotdeauna. Atât ameţeala, cât şi respiraţia îngreunată pot anunţa o problemă prezentă la nivelul inimii.

Ritmul cardiac accelerat

În momentul în care bătăile inimii sunt neregulate şi rapide, atunci este cazul să te duci imediat la un medic specialist. Mai mult, dacă ritmul cardiac accelerat este însoţit de ameţeală, respiraţie îngreunată şi slăbiciune, nu mai sta pe gânduri. Toate acestea sunt simptomele care anunţă un atac de cord.

Citeşte mai mult despre simptomele infarctului miocardic AICI

image

Cauze

- colesterolul „rău"

- grăsimile saturate

- hipertensiunea ( tensiune arterială crescută )

- niveluri ridicate de trigliceride

- diabetul zaharat şi nivelurile ridicate ale zahărului din sânge

- obezitatea

- diabet,

- hipertensiune,

- glicemie crescută,

- colesterol mare,

- nivel crescut de trigliceride.

- fumatul 

- vârsta 

- istoricul familial 

Sursă: csid.ro