Ce este miomul benin

1 81760 original jpg jpeg

3 din 4 femei dezvoltă acest tip de tumoră benignă a uterului şi apare cel mai des la vârsta reproductivă. De multe ori nu are simptome, fapt pentru care multe dintre femei nici nu ştiu că tumora este prezentă... până în momentul în care ajung în cabinetul medicului pentru un control pelvin sau pentru o ecografie

Care sunt cauzele apariţiei acestui tip de tumoră, care sunt factorii de risc şi mai ales care este tratamentul potrivit pentru miom sunt doar o parte dintre întrebările primite pe adresa redacţiei şi despre care am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în obstretrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Miomul este o excrescenţă a uterului şi apare la femeile aflate la vârsta reproductivă. Nu se ştie sigur care sunt cauzele apariţiei acestuia, dar cel mai des incriminate sunt dezechilibrele hormonale, nivelul de estrogen şi progesteron influenţând creşterea acestuia. Instalarea menopauzei, ne-a spus dr. Vythoulkas, scade nivelul celor doi hormoni, iar miomul îşi micşorează dimensiunea şi uneori dispare.

Sunt foarte des întâlnite cazurile când femeile nu au niciun simptom al existenţei acestei tumori. Dar atunci când acestea există, simptomele afecţiunii nu sunt deloc uşor de suportat: sângerări menstruale abundente şi de cele mai multe ori prelungite, dureri acute în timpul menstruaţiilor, durere pelvină, crampe, incontinenţă urinară, dificultăţi de tranzit intestinal, senzaţii permanente de balonare, presiune în abdomen, dureri în timpul actului sexual, dureri acute în zona lombară etc.

Aşa cum spuneam, a continuat dr. Vythoulkas, punerea diagnosticului de miom sau fibrom uterin, cum se mai numeşte, se face în urma unui control ginecologic, al anamnezei ciclurilor menstruale şi după efectuarea unei ecografii pelvine. Tratamentul constă în administrarea unor hormoni care ajută la reglarea ciclului menstrual, ce ar putea conduce şi la micşorarea dimensiunilor tumorii. Intervenţia chirurgicală se recomandă atunci când dimensiunile miomului nu se reduc şi, din contră, se măresc, şi constă fie în histerectomie - îndepărtarea totală a uterului, caz în care femeia nu mai poate avea o sarcină, fie în miomectomie – extirparea fibromului cu păstrarea uterului, ceea ce face posibilă o viitoare sarcină.

Ce trebuie să ştii despre miom sau fibromul uterin!

-Miomul sau fibromul uterin nu înseamnă cancer. Sunt rare cazurile când aceste tumori benigne se transformă în tumori maligne.

-Fibromul uterin poate împiedica obţinerea unei sarcini şi este una dintre cauzele unui avort spontan sau a problemelor din timpul sarcinii (dezlipire de placentă şi travaliu prematur).

-Se moşteneşte.

-Chiar şi în după un tratament medicamentos, miomul poate reapărea. Doar după o intervenţie chirurgicală se poate previne reapariţia şi dezvoltarea unui nou fibrom.

Sursa foto: bglen.net



Recente

Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg