Ce este sindromul de colon iritabil

1 72193 original jpg jpeg

Aproximativ două din opt persoane prezintă simptomele bolii, însă, adesea, doar cu ajutorul analizelor, nu se poate pune un diagnostic precis. Sindromul colonului iritabil este o afecţiune care recidivează mai ales la femei şi este legată de nivelul ridicat de stres.

În mod normal,alimentele ingerate traversează tractul digestiv şi ajung în stomac şi intestin datorită unor contracţii ritmice. În cazul sindromului de colon iritabil (SCI),muşchii intestinali prezintă spasme,iar contracţiile încep să fie dezordonate.

Efectul constă în deplasarea prea rapidă sau prea lentă a conţinutului intestinelor,iar aceste tulburări pot provoca dureri abdominale,diaree sau constipaţie.

Dacă aceste probleme digestive durează mai multe luni,cel mai probabil este vorba despre un colon sensibil. Lucrurile sunt şi mai clare dacă observi în scaune prezenţa unui mucus ori suferi adesea de gaze intestinale şi de balonare.

Cele mai frecvente cauze

Pe lista vinovaţilor care duc la instalarea sindromului de colon iritabil în corp se numără infecţiile bacteriene,parazitare şi virale,intoleranţa la lactoză ori reaţiile adverse la diferite alimente,precum grâul. Este bine de ştiut că şi excesul de antibiotice poate declanşa boala.

Oamenii de ştiinţă cred că persoanele care suferă de SCI au ţesuturi musculare sensibile,nu doar la nivelul tractului gastrointestinal,ci în tot corpul. Studiile de specialitate au arătat că de vină pot fi şi inflamaţiile mucoasei intestinale. Cu toate acestea,în majoritatea cazurilor de colon iritabil este implicat şi stresul,care alimentează afecţiunea şi o agravează.

SCI se poate confunda cu alte boli

Din păcate,sunt mai multe boli care au aceleaşi simptome cu sindromul colonului iritabil,de exemplu bolile intestinale inflamatorii (afecţiuni ale colecistului şi boala diverticulară).

Diagonsticul de colon iritabil poate fi pus dacă simptomele persistă mai mult de trei luni- şi sunt necesare analize de sânge,ecografie abdominală,endoscopie digestivă superioară şi colonoscopie,după caz.

Info

Intoleranţa la lactoză,sensibilitatea la zaharurile din lapte poate declanşa SCI. Capacitatea de a digera lactoza scade cu vârsta,din cauza reducerii cantităţii de lactază,o enzimă din intestinul subţire care ajută la descompunerea lactozei.

Idei Click! pentru Femei

  • Adoptă o alimentaţie bazată pe fibre,de exemplu,fructe,legume,cereale şi leguminoase. Modificările în dietă trebuie însă făcute treptat,ca să eviţi balonarea şi flatulenţa.
  • Limitează cosumul de alcool,cofeină şi alimente bogate în grăsimi. Ia mese mici şi dese.
  • Ca să reduci stresul,încearcă tehnici de relaxare. Pe cât posibil,fereşte-te de emoţiile negative şi de stările de anxietate,inclusiv de griji,pentru că aceştia sunt factori care declanşeză boala.
  • Consumă în mod regulat suc de sfeclă roşie şi de morcovi. Pe lângă faptul că sunt extrem de nutritive,aceste lichide bune la gust protejează şi detoxifiază colonul.