Ce este tulburarea hipoactivă a dorinţei sexuale
Scăderea apetitului sexual este mai frecventă la femei, decât la bărbaţi. Motivele sunt multiple, de multe ori fiind implicate unele probleme în relaţia de cuplu.
Tulburarea hipoactivă a dorinţei sexuale,cunoscută şi sub numele de dorinţa sexuală inhibată,se manifestă printr-o lipsă de dorinţă sexuală pe o anumită perioadă de timp. Simptomele bolii includ:o dorinţă redusă sau absentă pentru sex,niciun interes în iniţierea contactului sexual. Pentru ca medicul să poate pună un diagnostic corect,persoana în cauză trebuie să aibă aceste simptome cel puţin 6 luni şi să nu sufere de nicio altă afecţiune.
Tulburarea hipoactivă a dorinţei sexuale afectează ambele sexe,deşi este mai frecventă la femei,şi poate avea un impact major asupra calităţii vieţii,relaţiilor şi stimei de sine.
De ce apare
În spatele tulburării stau cauze psihologice,hormonale,de mediu şi sociale. Boala are legătură cu nivelurile scăzute de testosteron,care pot reduce apetitul sexual,percepţia plăcerii,motivaţia sexuală şi creşterea oboselii. Specialiştii spun că un rol important în apariţia bolii îl are şi nivelul scăzut de estrogen la femeile care se aproprie de menopauză.
Medicamente pot afecta,de asemenea,dorinţa sexuală
Unele medicamente,de exemplu,antidepresivele,pot influenţa dorinţa sexualăşi abilitatea de a avea orgasm. Alte cauze posibile:probleme în relaţia de cuplu,evenimente semnificative de viaţă şi abuzul sexual.
Ce tratament este indicat
Din cauza diferiţilor factori care pot declanşa boala,poate fi dificil de evaluat şi,prin urmare,de tratat. Evaluarea ar trebui să ia în considerare numeroşi factori,inclusiv starea de sănătate,contextul sexual,problemele în relaţia de cuplu.
În cazul în care este identificat un dezechilibru hormonal,există unele tratamente medicamentoase disponibile. Tratamentele psihologice includ terapia sexuală. Când acestea nu dau rezultate,consilierea cognitivă poate fi de ajutor.
Credit foto:www.natural-health-news.com