Ce maladii se vindecă prin hipnoză

cpf jpeg

Din ce în ce mai utilizată în psihoterapie şi în medicină, hipnoza şi-a arătat eficacitatea în combaterea durerii, în vindecarea anumitor dependenţe şi obiceiuri nesănătoase. Hipnoterapia lecuieşte anumite afecţiuni, cu condiţia ca suferinzii să apeleze la persoane specializate în domeniu.

Cum acţionează hipnoza

Transa hipnotică corespunde unei modificări a stării de vigilenţă normale,cu anumite caracteristici:într-un mediu în care creierul e puţin stimulat,acesta aduce la suprafaţă imagini din inconştient,starea fiind cea de „vis cu ochii deschişi“. Sub hipnoză,atenţia este concentrată într-un punct,ceea ce permite subiectului să uite realitatea exterioară şi să se îndrepte spre pe cea interioară – pe care o va trăi însă ca pe ceva real. Pacientul hipnotizat continuă să audă vocea hipnotizatorului. Cuvintele sale devin un stimul  special care creşte puterea de sugestie. Aceasta provoacă schimbări psihologice şi fiziologice neobişnuite (dispariţia imediată a unei dureri acute,a unei eczeme etc.). Hipnoza nu dă roade în cazul tulburărilor psihiatrice grave (depresii acute,schizofrenie),sevraj în caz de droguri puternice,maladii cronice grave (cancer).

Ce afecţiuni tratează

Gestiunea stresului se poate realiza foarte bine prin hipnoză,la fel şi oprirea fumatului şi gestionarea surplusului ponderal. Stresul duce la anxietate,insomnii şi uneori la stări depresive acompaniate de tulburări somatice. Hipnoza este mult mai eficace ca alte tehnici de relaxare,pentru că reuşeşete să elimine mai rapid impactul agenţilor „de presiune“ şi pentru că pacientul hiponizat scapă el însuşi de propriile inhibiţii.

Ce alte dependenţe se pot trata prin hipnoterapie

-Oprirea fumatului:gradul de reuşită e de 80 de procente. Hipnoza ajută şi pentru a lupta contra efectelor sevrajului.

-Excesul ponderal şi bulimie:exercită un rol de susţinere psihologică în curele de slăbire

-Lupta contra durerii:nu înlocuieşte anestezia,dar o poate completa şi permite diminuarea dozei medicamentelor. Este din ce în ce mai utilizată în chirurgia dentară.

-Tulburări psihologice:stres,fobii,nevroze,anxietate,dar şi impotenţă,frigiditate,probleme de trac şi de memorie.

-Tulburări digestive:ulcere,colite,diaree cauzate de stres.

-Boli psihosomatice:eczeme,psoriazis,spasmofilie,astm.