Ce spun durerile musculare despre sănătatea ta!
Toate mişcările voluntare şi involuntare pe care le facem zilnic implică contracţii musculare, care pot cauza dureri. Multe dintre aceste dureri sunt ignorate, dar ele îţi pot spune ceva important despre sănătatea ta.
Sistemul muscular este format din peste 650 de muşchi. Ei sunt esenţiali pentru orice activitate care implică mişcare şi forţă,de aceea este foarte important să fie menţinuţi în stare bună. Însă,când apar durerile musculare,ar trebui să le acorzi atenţie,deoarece pot ascunde numeroase probleme de sănătate,şi anume.
Dezechilibru electrolitic
Dezechilibrul electrolitic se caracterizează prin valoarea anormală a sodiului,potasiului şi a altor electroliţi din fluxul sangvin. Astfel,sărurile din organism pot avea valori mai mici sau mai mari decât constanta normală.Dezechilibrele electrolitice sunt adesea observate la sportivi şi la oamenii care muncesc fizic. Transpiraţia excesivă care se produce în timpul acestor activităţi înseamnă pierderea sărurilor minerale,ceea ce poate duce eventual la dezechilibre,care provoacă dureri şi crampe. În timp ce apa ajută la înlocuirea lichidului pierdut,ar trebui să înlocuieşti întotdeauna mineralele pierdute consumând alimente sănătoase şi băuturi nutritive.
Citeşte şi:Află de ce somnul insuficient te face să mănânci nesănătos!
S-a rupt un muşchi
Dacă apare o durere bruscă atunci când faci anumite mişcări,înseamnă că ţi s-a rupt un muşchi. Spre deosebire de durerea normală care apare după muncă,acest tip de durere apare în timp de faci anumite activităţi. Ea variază în intensitate în funcţie de gravitate,dar,în general,se agravează atunci când musculatura este solicitată.
Sistemul imunitar este slăbit
Durerea şi slăbiciunea musculară sunt primele semne ale unui sistem imunitar subactiv. În plus,atunci când sistemul imunitar nu răspunde la agenţii care cauzează boli,apare oboseala musculară. Dacă te simţi rău fără motiv,atunci acest lucru semnalează faptul că în curând o să te îmbolnăveşti.
Citeşte şi:Ce boli ţi se citesc pe faţă. Învaţă să recunoşti simptomele!
Organismul este deshidratat
Apa este necesară pentru oxigenarea celulară a ţesutului muscular. Când nu este consumată suficientă apă,probabil că o să te confrunţi cu crampe musculare. În timp ce acest simptom poate fi cauzat de mai multe afecţiuni,cel mai des apare din lipsa apeiîn organism.
Lipsa fierului în sânge (anemie)
Senzaţie de furnicături,crampe musculare în timpul nopţi şi slăbiciunea musculară formează un grup de simptome care ne spun că avem anemie. Această boală,caracterizată prin scăderea producţiei de celule roşii din sânge,afectează oxigenarea ţesuturilor şi muşchii. Consumul de alimente bogate în fier şi aminoacizi esenţiali poate ajuta la recuperarea energiei şi a forţei musculare.