Ce trebuie să ştii despre Alzheimer
Când o persoană uită constant numele apropiaţilor, ceea ce a discutat cu cineva de curând sau are episoade când nu ştie ce are de făcut, poate fi un semn al maladiei Alzheimer.
1. Diabetul,factor de risc
Maladia afectează zonele creierului responsabile pentru memorie,dar şi pentru capacitatea de judecată şi limbaj,iar cauzele afecţiunii nu sunt pe deplin cunoscute.
Sunt mai predispuse persoanele care au avut în familie rude de gradul I cu această maladie,dar şi cei care suferă de diabet sau care au avut lovituri puternice la cap. Şi cei cu un nivel crescut al homocisteinei (aminoacid din sânge) au un grad de risc mai ridicat de a face Alzheimer.
2. Agitaţia,un semn al bolii
Cei care suferă de Alzheimer pot deveni mai agitaţi decât de obicei,iar un semnal de alarmă este atunci când străile de nervozitate apar în locuri în care înainte se simţeau foarte bines au în prezenţa unor persoane dragi.
În plus,dacă o persoană cu simţul umorului devine apatică şi nu mai are încredere în forţele proprii poate fi un simptom al bolii. De asemenea,cei afectaţi pot fi agitaţi în locuri în care înainte se simţeau ca acasă.
3. Bolnavii pierd noţiunea timpului
Un indiciu în ceea ce priveşte prezenţa bolii este şi dacă o persoană se rătăceşte în locuri pe care le cunoaşte foarte bine,ca de exemplu drumul spre casă. Este un semn întâlnit la peste 60% dintre cei bolnavi. Şi modul în care este perceput timpul se schimbă pentru persoanele care suferă de această maladie.
De exemplu,un bunic bolnav îi poate spune cu seninătate soţiei cu care trăieşte în că nu a mai văzut-o de câţiva ani. Neglijarea igienei personale poate fi un semn al bolii.
4. Bolnavii iau decizii ciudate
Când o persoană începe să ia decizii făă sens tot mai des care par iresponsabile este cazul să te întrebi dacă este ceva în neregulă.
De exemplu,dacă-şi pune o geacă groasă când afară este foarte cald poate fi semn timpuriu de Alzheimer. Şi dificultăţile de comunicare pot indica prezenţa bolii:când cineva greşeşte frecvent numele celor dragi sau când se opreşte brusc în momentul în care povesteşte ceva şi nu mai ştie ce să spună. O altă problemă specifică bolnavilor aflaţi în faze incipiente este faptul că nu mai percep bine distanţele şi culorile sau nu se mai recunosc în oglindă.
5. Maladia evoluează lent
În cazul apariţiei acestor simptome,este necesar un consult amănuţit şi efectuarea mai multor teste medicale,printre care analize de sânge,tomografie,RMN. Odată depistată maladia,bolnavul va putea începe un tratament prescris de către medic,pentru a încetini evoluţia bolii şi pentru a ameliora simptomele.
Boala nu poate fi vindecată,iar pacienţii au nevoie de îngrijire permanent,mai ales în stadiile avansate ale bolii.
Ştiai că…
…peste 43 de milioane de persoane suferă de Alzheimer,la nivel mondial?
…cei mai mulţi bolnavi sunt diagnosticaţi cu această maladie în jurul vârstei de 65 de ani?