Ce trebuie să ştii despre anexită

1 81428 original jpg jpeg

Boala inflamatorie pelvină sau anexita este o afecţiune ginecologică frecventă. Se spune că 4 din 5 femei active din punct de vedere sexual sunt afectate de această problemă. Dacă nu este tratată, dă complicaţii serioase, ducând la infertilitate.

Anexita, numită popular „răceală la ovare“, este o inflamaţie a tractului genital superior, adică a trompelor uterine şi a ovarelor. Leziunile inflamatorii apar cel mai frecvent la nivelul trompelor, ovarul şi uterul fiind mai rar afectate. Această afecţiune ginecologică progresează încet, fără să prezinte, uneori, simptome sesizabile. Este provocată de diverse bacterii. Victimele anexitei sunt de cele mai multe ori femei tinere şi active din punct de vedere sexual.

Acută şi cronică

Boala inflamatorie pelvină poate fi acută şi cronică. Anexia acută se manifestă prin inflamarea zonei pelviene. De asemenea, poate prezenta simptome precum arsuri sau usturimi la nivel local, secreţii vaginale anormale, stări de vomă şi o perioadă mai mare de menstruaţie. Dacă nu este tratată rapid, se poate dezvolta şi în formă cronică, continuând de-a lungul timpului cu episoade dureroase. Anexita cronică prezintă semne precum oboseală, scurgeri vaginale -  dar nu provoacă, de obicei, febră.  

Dureri în partea de jos a abdomenului

Majoritatea femeilor se confruntă cu dureri supărătoare în partea de jos a abdomenului. Acestea pot fi acompaniate de febră, frisoane, greţuri, vărsături, scurgeri vaginale, precum şi de dureri de cap. De asemenea, unele forme de boală inflamatorie pelvină se manifestă printr-un disconfort în timpul actului sexual.

Infecţia, cauzată de bacterii

Boala este cauzată de bacteriile care produc gonoree sau clamidioză (infecţie cu bacteria Chlamydia), acestea fiind boli cu transmitere sexuală. De cele mai multe ori, bacteriile pătrund în vagin în timpul actului sexual. La fel, pot pătrunde şi în timpul spălăturilor vaginale. Infecţia se produce, mai rar, în urma naşterii, în urma avortului sau în timpul unei proceduri medicale.

Metode de diagnostic

Medicul poate recomanda efectuarea testelor de laborator pentru detectarea unei infecţii. De asemenea, pentru confirmarea diagnostcului, este indicată efectuarea unei laparoscopii – procedură chirurgicală ce foloseşte un tub subţire, numit laparoscop, ce este introdus în abdomen printr-o mică tăietură la nivelul peretelui abdominal.

Tratament medicamentos

Tratamentul anexitei este stabilit de către medicul ginecolog în urma unei consultaţii şi a efectuării investigaţiilor. De obcei se prescrie un tratament clasic, cu antibiotice. Acestea trebuie administrate ambilor parteneri. Este important ca tratamentul să nu fie întrerupt, iar pacienta să se abţină de la contactul sexual.