Ce trebuie să ştii despre bolile tiroidiene

1 70167 original jpg jpeg

Adesea nediagnosticate, afecţiunile tiroidei, cum sunt hipertiroidia şi hipotiroidia, afectează un număr mai mare de femei decât de bărbaţi. Din fericire, dacă sunt identificate corect, ele se pot trata.

Glanda tiroidă este formată din doi lobi,situaţi la baza gâtului,care produc hormoni responsabili cu buna funcţionare a organismului. Dacă glanda secretă prea mulţi astfel de hormoni,corpul e suprasolicitat,asemeni unui motor supraîncălzit. În acest caz este vorba despre hipertiroidie.

Dimpotrivă,dacă glanda produce mai puţini hormoni necesari metabolismului,acesta încetineşte şi perturbă activitatea întregului organism. Diagnosticul general în această situaţie este hipotiroidie. Din păcate,aceste afecţiuni ale tiroidei prezintă simptome care pot fi asociate cu alte boli,cum ar fi depresiile sau oboseala cronică.

Cum se manifestă hipertiroidia

Când este vorba de hipertiroidie,semnele care confirmă dereglarea hormonală în corp sunt date de schimbările de dispoziţie,starea de agitaţie,anxietate. De asemenea,pot apărea tulburări de somn,pentru că hormonii accelerează procesele fiziologice în corp. Se poate produce o scădere în greutate,aparent fără motiv,deşi se constantă şi o poftă de mâncare crescută.

Apar dereglările digestive,precum diareea. Mai mult,bătăile inimii se înteţesc,creşte şi activitatea glandelor sudorifice,iar suferindul nu mai suportă căldura.

Simptome frecvente în caz de hipotiroidie

De cele mai multe ori,o cantitate prea mică de hormoni tiroidieni secretaţi de glandă duce la instalarea oboselii în corp. Persoana suspectă de hipotiroidie are mişcările lente,prezintă crampe musculare,manifestă o uşoară depresie şi se confruntă cu probleme de memorie.

Pot să apară şi creşteri în greutate şi căderea părului. Dacă la hipertiroidie scade rezistenţa la căldura,cei cu hipotiroidie se confruntă cu intoleranţa la frig. În plus,pielea şi părul suferă din cauza deshidratării,apare guşa specifică,pleoapele se umflă şi se produc menstruaţii abundente.

Info  

Este foarte importantconsultul medical,în caz că apar unul sau mai multe simptome care indică o afecţiune a tiroidei.

De ce apare

Frecvent,afecţiunile tiroidiene sunt cauzate de o boală autoimună – sistemul imunitar atacă practic glanda tiroidă. În alte situaţii,este vorba despre anumiţi factori genetici,de alte dereglări hormonale,de unele tratamente şi intervenţii medicale. Este bine de ştiut că o cantitate mică de iod în alimentaţie poate duce la instalarea hipotiroidiei.

Idei Click! pentru femei

În caz de hipertiroidie,e bine să consumi legume precum varză,broccoli,conopidă,varză de Bruxelles,pentru că acestea inhibă secreţia în exces a hormonilor tiroidieni. Se evită sarea iodată şi alimente cu iod,precum peştele de apă sărată.

După un diagnostic de hipotiroidie se impune evitarea cruciferelor.