Ce trebuie să ştii despre E. coli

ficat jpeg

Copiii şi vârstnicii sunt cei mai afectaţi de infecţiile pe care le dau unele tulpini ale bacteriei E.coli. Pentru a evita deshidratarea şi complicaţiile, este utilă cunoaşterea modului de prevenire a acestor boli şi a simptomelor care le anunţă prezenţa.

Bacteria E.coli sau Escherichia coli se găseşte în mod normal,atât la om,cât şi la animale,în flora tubului digestiv,mai precis în zona intestinală. Dintre cele 150 de tulpini de E.coli,cinci pot dezvolta boli la persoanele cu imunitatea scăzută,gravide,copii şi bătrâni.

„Printre tipurile de E.coli care produc diaree,mai ales la sugar şi la copilul mic,se numără E.coli enteropatogen,E.coli enterotoxigen (întâlnit la cei care călătoresc,fiind răspândit în zone cu sanitaţie precară),E.coli enteroinvaziv,E.coli enteroadeziv şi E.coli enterohemoragic. Acesta din urmă este cel mai frecvent întâlnit în simptomele care anunţă sindromul hemolitic-uremic (n.r. manifestat prin insuficienţă renală,anemie,reducerea trombocitelor,celulele care coagulează sângele)“,explică Irina Costache,medic specialist pediatru şi blogger (mamicapediatru.ro).

Simptome frecvente ale unei infecţii

Bacteria E.coli poate determina şi alte tipuri de afecţiuni,nu doar diaree,fiind cel mai frecvent microb responsabil de infecţii urinare,dar şi de meningită,pneumonie,la toate vârstele,după cum indică medicul pediatru Irina Costache. „În general,suspiciunea de infecţie cu E.coli este indicată de apariţia unor scaune apoase,puţine la număr,crampe abdominale,vărsături. Uneori există şi febră,alteori nu,frecvent însă coprocitograma (n.r. examen microscopic al materiilor fecale) nu arată leucocite,ca într-o infecţie bacteriană tipică“,adaugă pediatrul.

Scaunele pot prezenta şi sânge la două-trei zile de la debutul lor.„Acest simptom apare îndeosebi când coprocultura (n.r. analiza microbiologică a materiilor fecale) nu arată ca „vinovaţi“ virusuri sau alte bacterii,ca Salmonella sau Shigella“,explică Victoria Bîrluţiu,medic infecţionist.

Poate duce la insuficienţă renală

De-a lungul timpului,dintre tipurile de E.coli care duc la îmbolnăviri,cel enterohemoragic şi cel enteropatogen au fost responsabile de apariţia unor epidemii. Primul tip se transmite prin contaminarea alimentelor şi cărnii bovinelor infestate.

În cea mai recentă epidemie de la noi,cea de sindrom hemolitic-uremic,această tulpină de E.coli a produs o toxină dăunătoare pentru vasele de sânge şi a dus la insuficienţă renală acută şi anemie. Durerile abdominale puternice,diareea cu sânge,febra şi vărsăturile sunt în general semnele sindromului care cer prezentarea de urgenţă la medic.

„Au existat numeroase situaţii epidemice de sindrom hemolitic-uremic cauzat de E.coli enterohemoragic,în istorie fiind identificate ca focare epidemice diverse surse de apă potabilă,carnea de vită,  lucerna,sucul de mere,chiar şi piscinele contaminate cu fecale“,subliniază medicul specialist pediatru.

Info

Sindromul hemolitic-uremic cauzat de E.coli poate apărea la orice vârstă,cu o frecvenţă mai mare la copii şi la vârstnici.

Cum te ţii departe de infecţii

Cele mai simple moduri de a te feri de boli cauzate prin contaminarea cu bacteria E.coli sunt curăţarea mâinilor înainte de prepararea mâncării şi înainte de masă,după folosirea toaletei,înainte şi după schimbarea scutecelor,spălarea fructelor şi legumelor,prepararea termică a cărnii.

Sfatul specialistului

Conf. univ. dr. Victoria Bîrluţiu,medic primar boli infecţioase,specialist în medicină internă,Spitalul European Polisano,Sibiu

Un diagnostic rapid îl constituie testele de detectare a prezenţei toxinelor din materiile fecale,care se pot efectua rapid,comparativ cu rezultatul coproculturii,care se obţine în 72 de ore. Tratamentul infecţiei cu E.coli se efectuează pentru început în spital,fiind necesară prezentarea la medic cât mai rapid de la apariţia scaunelor diareice. Sunt importante corectarea pierderilor de lichide şi electroliţi,supravegherea funcţiei rinichiului,apariţia anemiei. Pe de altă parte,tratamentul cu antibiotice este controversat.