Ce trebuie să ştii despre hepatita C

1 80466 original jpg jpeg

E o boală lipsită de simptome evidente şi atacă puternic ficatul, având consecinţe grave asupra sănătăţii. Statisticile sunt alarmante: România are cei mai mulţi bolnavi de hepatită C din Uniunea Europeană.

Hepatita C este cauzată de infecţia cu virusul HCV, transmis prin contact direct cu fluidele infectate. Contaminarea are loc în urma contactului sexual neprotejat sau a reutilizării seringilor. Boala afectează în timp funcţiile ficatului, putând determina apariţia cirozei, a insuficienţei hepatice sau a cancerului.

Greu de depistat

De cele mai multe ori, hepatita C este greu de depistat în primele săptămâni de la contaminare. Acest lucru se întâmplă, în cele mai multe din cazuri, în faza acută a bolii, chiar şi la câţiva ani distanţă. Oboseala cronică, ameţeala, febra, lipsa apetitului, durerea în zona abdominală, icterul (îngălbenirea pielii sau a albului ochilor) pot fi indicatori ai acestei afecţiuni, de aceea este bine să mergi de urgenţă la medic dacă prezinţi unul sau mai multe din aceste simptome.

Metode de diagnostic

Cea mai precisă metodă pentru diagnosticul bolii este testul special pentru depistarea hepatitei C, urmat de testele de sânge -  de aceea este recomandat să îţi faci analizele cel puţin o dată pe an. Dacă testul iese pozitiv, este interzisă folosirea în comun a obiectelor de igienă corporală, precum ustensilele de tăiat unghii sau lamele de ras.

Monitorizarea hepatitei cronice

Odată depistată, hepatita trebuie ţinută sub control prin intermediul vizitelor regulate la medic, care va reface periodic testele de sânge pentru a verifica starea de sănătate a ficatului. Ultrasunetele pot fi de asemenea folosite pentru a depista gradul de distrugere al ţesutului. În cazul în care virusul nu cauzează probleme ficatului, există posibilitatea să nu fie nevoie de tratament.

Protejează-ţi ficatul

Pentru a ajuta la refacerea ficatului, mai ales în cazul în care suferi de hepatită cronică, trebuie să eviţi alcoolul, să elimini din alimentaţie pâinea albă, carnea grasă, dulciurile sau preparatele procesate. Întreabă medicul dacă iei anumite medicamente sau suplimente.

Cum previi contaminarea

-evită contactul sexual neprotejat

-refuză procedurile stomatologice cu instrumente nesterilizate

-solicită folosirea acelor sterilizate când ţi se fac injecţii intravenoase sau când eşti la şedinţe de acupunctură

-ai grijă în ce saloane îţi faci diversele proceduri de înfrumuseţare, precum manichiura sau tunsul

-nu împrumuta niciodată periuţa de dinţi