Ce trebuie să ştii despre herpes
Infecţia cu virusul herpes simplex (HSV) poate apărea în zona bucală şi în zona genitală. Afecţiunea se caracterizează printr-o erupţie de vezicule mici, transparente.
Înainte ca infecţia să se manifeste,cel afectat poate simţi o senzaţie de arsură,poate suferi de mâncărimi,iar zona afectată se înroşeşte. Apoi vor apărea vezicule de mici dimensiuni.
Simptomele herpesului
În cazul herpesului oral (HSV-1) cele mai multe vezicule apar pe buze şi în jurul acestora,dar se pot extinde şi spre alte zone ale feţei. Există şi cazuri când acestea pot fi localizate şi în alte părţi ale corpului,ca de exemplu pe degete. Pot apărea chiar şi pe limbă. În cazul herpesului genital (HSV-2),veziculele pot fi însoţite de scurgeri vaginale de culoare închisă,de usturimi la urinare.
În ambele situaţii persoanele infectate pot avea simptome asemănătoare cu cele ale răcelii:febră,dureri musculare,dureri în gât,cât şi umflarea ganglionilor limfatici.
Cum se transmite infecţia
Virusul Herpes Simplex de tip 1 apare cel mai frecvent în perioada copilăriei şi adolescenţei. Se poate transmite prin sărut,prin simpla atingere a pielii ori prin folosirea de balsam de buze,în comun cu o persoană care are virusul activ. Odată ce o persoană a fost infectată cu HSV-1 sau cu HSV-2,virusul rămâne pentru totdeauna în organism.Femeile,mai predispuse la herpes genital
Herpesul genital se transmite cel mai adesea prin contact sexual,dar şi prin folosirea aceluiaşi prosop în comun cu alte persoane infectate. Mai predispuse la această afecţiune,potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Americane de Dermatologie,sunt femeile şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit. De asemenea,cu cât numărul partenerilor sexuali este mai mare,cu atât creşte şi pericolul de infectare.
Herpesul genital poate fi cauzat atât de Virusul HerpeS Simplex 1,cât şi de Virusul Herpes Simplex 2. Cel mai mare risc de infecţie este atunci când are loc erupţia cutanată,însă virusul poate fi transmis de la o persoană la alta şi în perioadele dintre pusee.
Cum te tratezi
Este important să menţii o igienă riguroasă a zonei afectate. Poartă lenjerie intimă din bumbac,comodă. De asemenea,atât în cazul infectării cu Virusul Herpex Simplex 1,cât şi cu Virusul Herpes Simplex 2 este important să foloseşti obiecte de igienă proprii.
De cele mai multe ori,infecţia cu virusul herpetic necesită tratament numai pe durata puseelor,când apare leziunea pe piele. Cel mai recomandat medicament în această situaţie este Aciclovirul,un antiviral puternic,recomandat în ambele tipuri de infecţii.
Ştiai că…
… stresul,unele boli,febra,menstruaţia,oboseala,expunerea la soare sunt factori care pot să reactiveze virusul?
… cea mai bună metodă de protecţie împotriva herpesului genital sunt prezervativele din latex,însă nici acestea nu oferă o protecţie de 100%?
Veziculele apar de obicei la un interval cuprins între 2 şi 20 de zile de la infectare şi au nevoie de o perioadă cuprinsă între 7 şi 10 zile ca să se vindece.