Ce trebuie să ştii despre sterilet

1 66895 original jpg jpeg

La femei, după anticoncepţionale, steriletul este cel mai utilizat mijloc de contracepţie. Vrei să ştii dacă această metodă de protecţie împotriva sarcinilor nedorite ţi se potriveşte? Citeşte în rândurile de mai jos lucrurile de bază despre sterilet.

Dacă nu ştiai acest lucru,steriletul,care este un dispozitiv intrauterin,te protejează în proporţie de până la 99% de eventualele sarcininedorite.

Procent uriaş,nu? Trebuie însă să mai ştii că,de obicei,medicii recomandă acest dispozitiv femeilor care au născut,deşi cele mai noi studii în domeniu au scos la iveală că steriletul poate fi montat şi la cele care nu sunt mame.

Cu un singur amendament,că există riscul să apară mai multe reacţii adverse la femeile care nu au născut decât la celelalte.

Mitul că incomodează în timpul sexului – FALS

Dacă este bine montat,de asta se ocupă medicul specialist,steriletulnu trebuie să producă durere şi nici măcar un minim disconfort. Este doar un mit demontat de studiile ştiinţifice faptul că acest dispozitiv ar afecta viaţa sexuală.

Însă,în cazul în care există dureri în timpul actului sexual,este posibil ca acesta să-şi fi mutat poziţia şi atunci este foarte important să mergi la medic să verifice. De regulă,această metodă nu este dureroasă,deoarece steriletul este implantat în uter şi nu în vagin.

Steriletul de cupru ţine 12 ani

Când te hotărăşti să apelezi la această metodă,medicul îţi va propune două variante de dispozitiv,din cupru sau hormonal.

Primul are dimensiuni mici şi este confecţionat din cupru,iar al doilea,cel hormonal,este la fel de eficient ca anticoncepţionalele şi acţionează întocmai,modificând endometrul şi împiedicând fecundarea.

Steriletul hormonalacţionează până la cinci ani,în timp ce dispozitivul din cupru are o perioadă de valabilitate de până la doisprezece ani.

Foloseşte absorbante în loc de tampoane

Acestea au câte un cadru din plastic de care se prind inelele de cupru sau piesele de hormoni;acestea se fixează în uter,şi mai rămân două fire în vagin,pe care trebuie să le verifici după fiecare menstruaţie.

Ele îţi vor spune că steriletul este la locul lui. Se poate întâmpla,dacă foloseşti tampoane interne,să-l deplasezi fără să-ţi dai seama. Medicii recomandă folosirea absorbantelor în locul tampoanelor şi controlul ginecologic anual.

Poate da efecte adverse

În general,steriletul este o metodă eficientă şi care nu prezintă riscuri pentru sănătate,dar există şi cazuri,rare,ce-i drept,când pot apărea unele tulburări.

De exemplu,pot apărea crampele sau durerile abdominale,disconfort,sângerări,febră,inflamaţii şi chiar sarcinii extrauterine.

Dintre toate,o complicaţie care poate apărea este perforarea peretelui uterin. Însă astfel de cazuri sunt foarte rare.