Ce trebuie să ştii despre zona zoster

1 67851 original jpg jpeg

Infecţie virală care afectează pielea, zona zoster este o afecţiune provocată de virusul varicelo zosterian, care se caracterizează prin apariţia unei erupţii pe o anumită zonă a pielii şi care dă senzaţia de durere.

Deşi există un vaccin care poate preveni complicaţiile bolii,oamenii de ştiinţă au descoperit recent că acesta are un efect secundar major:creşte neintenţionat riscul reapariţiei zonei zoster la adulţii cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani. Noile descoperiri au fost făcute de cercetătorii de la Universităţile din Antwerp şi Hasselt din Belgia. Cercetătorii spun că zona zoster nu este doar o boală a persoanelor în vârstă,ci poate apărea la orice vârstă.

Aproape 1 din 3 persoane dezvoltă zona zoster în timpul vieţii

Oricine a avut vreodată varicelă este susceptibil să dezvolte zona zoster,deşi riscul creşte pe măsură ce îmbătrânim. Un risc major îl au persoanele ce suferă de HIV şi de anumite tipuri de cancer,cum sunt leucemia şi limfomul,sau cele care iau medicamente care suprimă sistemul imunitar,cum sunt steroizi.

Apare de-a lungul liniilor de nervi inflamate

Deşi de multe ori zona zoster debutează cu durere sau sensibilitate,cei mai mulţi dezvoltă o senzaţie de mâncărime,erupţii cutanate dureroase şi vezicule pe o anumită zonă a corpului,de-a lungul liniilor de nervi inflamate.

Este incurabilă

Boala este nevindecabilă. Dar când virusul se reactivează,poţi lua medicamente antivirale prescrise de medic,care va elimina erupţiile cutanate repede.

Este dureroasă

Persoanele cu această boală se plâng de senzaţia de ardere intensă,mâncărimi,dureri foarte mari. Durerea poate fi foarte intensă şi să nu răspundă la analgezicele convenţionale. În 2009,Agenţia americană pentru medicamente a aprobat un plasture,ce este aplicat pe piele. Acesta conţine o doză mare de capsaicină,ingredientul activ din ardei iute. În studiile clinice,40% dintre participanţii care au purtat acest plasture o oră au spus că durerea s-a redus considerabil.

Durerea persistă şi după dispariţia pustulelor

Până la 20% din persoanele cu zona zoster dezvoltă nevralgie postherpetică,o durere cronică ce apare înlocul în care s-a dezvoltat zona zoster,probabil din cauza inflamaţiei sau afectării nervului. Riscul de a dezvolta nevralgie postherpetică este cea mai frecventă complicaţie a acaestei boli. Durerea poate fi severă şi debilitantă şi poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni.

Zona zoster nu este contagioasă dacă n-ai avut varicelă

Având în vedere că virusul varicelo-zosterian este în spatele ambele afecţiuni,este tehnic posibil ca o persoană cu zona zoster să răspândească boala. Varicela poate fi o problemă serioasă pentru adulţi. Spre deosebire de un copil care are o erupţie cutanată şi febră câteva zile,varicela poate duce la internare în rândul adulţilor.