Cele mai comune boli cu transmitere sexuală
Sifilisul, gonoreea şi chlamydia sunt boli cu transmitere sexuală de care suferă din ce în ce mai mulţi oameni. Pentru că nu au simptome clare, cei mai mulţi nu ştiu că au una dintre aceste afecţiuni.
Sifilisul
Printre simtomele acestei boli cu transmitere sexuală se numără:prezenţa erupţiilor cutanate şi/sau răni la nivelul gurii,vaginului sau anusului,febră,umflarea ganglionilor limfatici,căderea părului,durere de gât,dureri de cap,dureri musculare,scădere în greutate şi oboseală.
Există patru etape ale sifilisului:primar,secundar,latent şi tardiv. În timpul etapei primare pot exista una sau mai multe răni inflamate,ferme şi nedureroase. Pentru că acestea nu dor,există posibilitatea să nu le obeservi.
Cele mai multe din răni se vindecă după şase săptămâni fără tratament. Dar dacă nu se administrează un tratament,va apărea stadiul secundar al bolii,care se caracterizează prin răni la nivelul gurii,vaginului,anusului sau erupţii cutanate. Erupţiile sunt de culoare roşie şi apar pe mâini ori pe picioare. Ele nu provoacă mâncărime,aşa că sunt şanse să nu le observi.
Etapele ulterioare ale afecţiuni pot să apară la 10-30 ani de la infecţia iniţială. În stadiile tardive,boala poate duce la deteriorarea organelor şi chiar la deces. Sifilisul se răspândeşte mai uşor în primele etape şi în cele mai multe din cazuri la bărbaţii gay,dar riscul de infecţie este mare şi la femei şi copiii nenăscuţi.
Info:Un test de sânge poate exclude sifilisul.
Chlamydia
Este o afecţiune care se caracterizează prin:arsuri în timpul urinării,durere rectală şi sângerare. Chlamydia poate duce la probleme foarte grave de sănătate. Aceasta poate provoca deteriorarea permanentă a sistemului de reproducere. Din acest motiv,este imposibil să rămâi gravidă. Totodată,boala poate provoca o sarcină extrauterină şi poate favoriza apariţia bolilor inflamatorii pelviene. Bărbaţii şi femeile au un risc crescut de infectare cu HIVdupă îmbolnăvirea cu chlamydia.
:În urma unei probe de urine poţi afla dacă eşti infectată cu chlamydia.
Gonoreea
Printre simptomele care te avertizează că suferi de gonoree se numără:senzaţia de arsură în timpul urinării,durere rectală,sângerare,mâncărime.
De cele mai multe ori,gonoreea nu prezintă simptome vizibile. Dacă nu este tratată la timp,boala poate duce la probleme grave de sănătate şi permanente. La femei,poate provoca dureri pelviene,sarcină ectopică (extrauterină) şi infertilitate. La bărbaţi,gonoreea poate provoca dureri testiculare si sterilitate. Gonoreea netratată creşte şansele infectării cu HIV.
:Un test de urină poate confirma sau infirma îmbolnăvirea cu gonoree.