Cele mai frecvente 4 mituri despre cancer

1 72888 original jpg jpeg

Una dintre cele mai de temut afecţiuni, cancerul, poate fi învinsă dacă este depistată din timp, în urma investigaţiilor regulate. Pentru că în jurul acesteia gravidează numeroase mituri, este bine să ştim ce este adevărat şi ce nu.

Mitul 1:Cancerul este boala omului modern

Nu puţini sunt cei care cred că această maladie este o boală a omului modern. Oamenii de ştiinţă spun că,de fapt,ea există de când lumea. Ea a fost descrisă cu mii de ani în urmă de medici egipteni şi greci,iar cercetătorii au descoperit semne clare ale cancerului într-un schelet vechi de 3000 de ani. Stilul de viaţă,dieta,poluarea aerului,dar şi altele,au un impact mare asupra riscului nostru de a ne îmbolnăvi de cancer. De exemplu,fumatul este în spatele unui sfert din totalul deceselor provocate de cancer.

Citeşte şi:Semne care anunţă că ai cancer pancreatic

Mitul 2:Superalimentele previn cancerul

Afinele,sfecla roşie,broccoli,usturoiul,ceaiul verde ...  şi lista poate continua. În ciuda miilor de siteuri care pretind asta,oamenii de ştiinţă spun că nu există niciun superaliment care previne cancerul. Este un termen de marketing folosit pentru a vinde aceste produse şi nu are nicio bază ştiinţifică,susţin tot ei. Asta nu înseamnă că nu ar trebuie să te mai gândeşti la ce mănânci. Unele alimente sunt în mod clar mai sănătoase decât altele. Afinele sau o cană de ceai verde,cu siguranţă,poate face parte dintr-o dietă sănătoasă,echilibrată.

Mitul 3:Dietele „acide“ cauzează cancer

Sunt mulţi care pretind că dietele excesiv „acide“ fac ca sângele să devină „prea acid“,crescând astfel riscul de cancer. Ce pot oamenii să facă? Să crească aportul de alimente sănătoase „alcaline“,cum sunt legumele verzi şi fructele (inclusiv,în mod paradoxal,lămâi). Este sănătos să incluzi în dietă cât mai multe legume verzi,dar asta nu are niciun efect asupra acidităţii sau alcalinizării corpului tău.

Mitul 4:Cancerul este „hrănit“ de zahăr

Un alt mit este că zahărul aparent „hrăneşte“ celulele canceroase,sugerând că acesta ar trebui să fie complet exclus din dieta pacientului. „Zahărul“ este un termen general. Aceasta se referă la o serie de molecule,inclusiv zaharuri simple,găsite în plante,glucoză şi fructoză. Toate zaharurile sunt carbohidraţi. Carbohidraţii-fie dintr-un tort sau dintr-un morcov-ajung în sistemul nostru digestiv pentru a elibera glucoza şi fructoza. Acestea se absorb în sânge pentru a furniza energie pentru ca noi să trăim.

Citeşte şi:Cum învingi dependenţa de zahăr

Toate celulele noastre,canceroase sau nu,utilizează glucoza pentru ca organismul să aibă energie. Deoarece celulele canceroase se înmulţesc foarte repede în comparaţie cu celulele sănătoase,ele au o cerere deosebit de mare pentru acest tip de combustibil. Dar toate acestea nu înseamnă că zahărul din prăjituri,dulciuri şi alte alimente care-l conţin hrăneşte în mod specific celulele canceroase,spre deosebire de orice alt tip de carbohidraţi. Corpul nostru nu alege care dintre celule se hrănesc cu acest combustibil.