Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci după diagnosticul de cancer la sân
Un diagnostic de cancer la sân este zdrobitor pentru oricine. Oricâte ai fi citit despre această boală, după ce ţi se spune că eşti suspectă sau chiar că ţi s-a confirmat afecţiunea, totul se şterge cu buretele din mintea ta şi nu te mai poţi gândi decât la un final inevitabil. Dintr-odată, te simţi sufocată de o avalanşă de informaţii venite într-un timp prea scurt.
Pentru a recâştiga controlul asupra situaţiei şi pentru a putea face faţă emoţional la tot ce urmează încearcă să parcurgi aceşti cinci paşi după ce afli diagnosticul!
1. Înţelege boala
Rezervă-ţi timp pentru a afla cât mai multe lucruri despre inamicul cu care urmează să te lupţi. Trebuie să ştii ce tip de cancer mamar ai şi în ce stadiu este tumoarea. Stadiul este determinat de factori diverşi ca mărimea tumorii, de întinderea acesteia, dacă este invazivă sau nu. Dacă în trecut se luau în calcul numai poziţinarea şi întinderea tumoarei pentru stabili stadiul bolii, recent a apărut o componentă nouă în stabilirea pronosticului care implică receptorii sensiili la hormoni ca estrogenul şi progesteronul.
2. Cere o a doua opinie
Pare speranţă deşartă să crezi că un alt medic îţi poate da un alt diagnostic, dar în unele cazuri poate fi de ajutor, chiar şi în cazul unei confirmări. Este important să afli că faci ceea ce trebuie pentru a ţi se trata cancerul la sân. Pe de altă parte, trebuie să iei în calcul şi faptul că obţinerea unei a doua opinii necesită timp, ceea ce întârzie tratarea bolii.
3. Găseşte oncologul potrivit
Dacă ai energia necesară şi dacă nu te simţi confortabil cu medicul oncolog care ţi-a dat diagnosticul, caută un doctor în care să ai încredere. Întreabă-ţi cunoştinţele sau alţi pacienţi, în caz că reuşeşti. Intră pe grupurile create de reţelele de socializare pentru a întreba dacă te poate ghida cineva. Este dificil să găseşti un medic empatic şi dispus să explice fiecare pas care urmează făcut, dar cu siguranţă nu este imposibil.
4. Vezi ce opţiuni de tratament există
Odată ce ştii cu cine vei lupta, e timpul să cauţi cele mai bune arme. Tratamentele variază foarte mult în funcţie de tipul de cancer mamar şi de stadiul în care se găseşte tumoarea. În cele mai multe cazuri, nu se poate evita o intervenţie chirurgicală, dar nu întotdeauna este nevoie să se recurgă la cure de chimioterapie sau radiaţii. De pildă, după o mastectomie nu mai este nevoie de radiaţii, iar în cazul în care ai o tumoare estrogen-pozitivă, este posibil să nu ţi se recomande chimioterapie. Există diferite combinaţii de tratament, de aceea va fi nevoie să porţi o discuţie cu medicul curant. Încearcă să afli de acesta, pe cât posibil, în ce măsură îţi va schimba pronosticul bolii o variaţie a opţiunilor de tratament.
5. Gândeşte pozitiv
Cel mai greu va fi să ţii garda sus şi să găseşti mereu resurse de a continua să lupţi. În primul rând, te-ar ajuta să ştii măcar în linii mari cum va arăta drumul pe care urmează să-l parcurgi. Întreabă-ţi medicul despre durata fiecărei etape de tratament, despre testele de care va mai fi nevoie. Nu va fi mereu uşor, dar trebuie să crezi că vei reuşi să depăşeşti şi această încercare. Pe cât posibil, încearcă să-ţi continui activităţile obişnuite, să faci mişcare, să petreci timp alături de cei dragi. Exerciţiile fizice te vor ajuta să capeţi energie, să-ţi reduci anxietatea, să-ţi creşti toleranţa la la tratament, ba chiar îţi reduce riscul de a mai fi diagnosticată cu cancer la sân după vindecare.
@shutterstock