Cele mai întâlnite deficienţe

1 78828 original jpg jpeg

Deficienţele nutriţionale sunt mult mai întâlnite decât ai putea crede. Acest lucru se întâmplă din cauza consumului mare de calorii goale, lipsite de vitamine şi minerale, aşadar consecinţele asupra sănătăţii îşi vor spune cuvântul.

Deficit de vitamina D

Aceasta are mai mult caracteristicile unui hormon decât cele ale unei vitamine şi joacă un rol extrem de important în reglarea sistemului imunitar, în păstrarea echilibrului hormonal şi a absorbţiei calciului în oase. Deloc îmbucurător, 95% din populaţie are deficient de vitamina D, potrivit statisticilor.

De unde iei vitamina D

Cea mai bună modalitate este prin expunerea pielii la lumina directă a soarelui, cel puţin 10 minute pe zi. Însă, uneori, chiar şi aşa, soarele nu este suficient pentru a încuraja corpul să sintetizeze vitamina D. De aceea, poţi veni în ajutor consumând alimente bogate în vitamina D precum sadinele, macroul, uleiul de ficat de peşte, somonul sau laptele. O altă variantă la îndemână, în special pentru vegetarieni, o reprezintă suplimentele cu vitamina D2 şi D3, printre cele mai bune numărându-se cele din alge sau lichen, decât cele de origine animală.

Deficit de magneziu

Magneziul este cunoscut şi drept mineralul care te ajută să te relaxezi şi să scapi de stres. Adeseori este inhibat din cauza cafelei sau a zaharurilor rafinate pe care le consumi zi de zi. Ajută la sinteza proteinelor, la reglarea presiunii arteriale, la menţinerea nivelului de zahăr din sânge şi la funcţiile muşchilor şi ale nervilor. Îl poţi luat direct din dietă din spanac, ciocolată neagră, seminţe de dovleac şi alune, ori din alimente, însă acestea au efecte laxative.

Deficit de fier

Organismul tău are nevoie de fier pentru a produce hemoglobin. Deficienţa de fier este una dintre cele mai întâlnite din întreaga lume şi este întâlnită în special la femei. Carnea de vită. Ficatul, lintea, spanacul, fasolea neagră şi spirulina sunt surse bune de fier.