Cercetătorii ne spun de ce răcim mai des toamna

1 77584 original jpg jpeg

Toamna este asociată în conştiinţa populară cu sezonul răcelilor.  Acum, în  încercarea de a afla dacă aerul rece şi frigul sunt factori care influenţează felul în care răcim, un nou studiu realizat de specialişti de la Universitatea de Medicină din Yale pare să reevalueze ideea răcelilor în sezonul rece.

„Studiul pleacă de la ipoteza că la nivelul epiteliului căilor respiratorii (strat de celule ce acoperă căile aeriene în porţiunea lor internă, având astfel contact direct cu aerul ambiant prin respiraţie) după expunerea la aer rece ambiant apare o scădere a rapidităţii şi intensităţii răspunsului de apărare al acestor celule faţă de virusul răcelii comune denumit Rhinovirus (chiar şi când scăderea de temperatura la nivelul căilor respiratorii este de câteva grade - de la 37 grade C la 33 grade C).  Plecând de la faptul cunoscut de către cercetători, anume că rinovirusul se multiplică mai bine la temperaturi mai reci, în jurul a 33 de grade Celsius, faţă de 37 de grade Celsius, temperatura normală a corpului, aceştia au încercat să afle motivul pentru care replicarea virusului se face mai bine la temperaturi scăzute”, explică specialiştii Omnia Medical Center.

Cine este mai predispus la răceli pe timpul sezonului rece?

Nici în urma cercetărilor nu există un consens cu privire la modul în care sistemul nostru imunitar funcţionează şi de ce unii dintre noi sunt mai predispuşi la a contracta infecţia cu rhinovirus decât alţii.  Printre  factorii de risc  se numără: imunodepresia, coexistenţa de boli cronice, vârsta copilăriei sau prematuritatea şi vârsta înaintată.

Nu doar vremea rece poate fi un motiv.

Fie că este vorba doar de temperaturile scăzute ale aerului ambiant, la care se mai pot asocia în sezonul rece şi aglomerarea în spaţii închise, inadecvat ventilate, cu un risc mai mare de diseminare/contractare a virusurilor un lucru este cert: toamna şi iarna sau la trecerile bruşte cald/frig plus contactul infecţios suntem mai predispuşi să răcim.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte virusul gripal (Influenza) lucrurile stau un pic diferit. Cercetătorii din New York consideră că au rezolvat unul dintre marile mistere ale gripei: de ce răcim cel mai des în lunile friguroase? Răspunsul are legătură de această data cu virusul în sine. Este mai stabil şi rămâne mai mult în aer când aerul este rece şi uscat, condiţii  ce se regăsesc în sezonul rece.

O serie de alte ipoteze susţin că gripa este comună toamna şi iarna deoarece oamenii stau mai mult în interior, viaţa cotidiană presupune gruparea în comunităţi, copiii încep şcoala, de aceea virusul se răspândeşte mult mai uşor dintr-un mediu în altul prin intermediul celor ce sunt deja afectaţi, dar continuă să vină în comunităţile mai sus amintite.

De asemenea, virusurile se transmit mult mai uşor în medii cu umiditate scăzută, de 20%, aşa cum arată studiile, iar în cazul în care umiditatea ajunge la 80% există şanse scăzute ca virusul să rămână viabil pentru a fi transmis de la o persoană la cealaltă.

Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei medic-pacient.