Contracepţia potrivită pe vârste. Metode la 20, 30 sau 40 de ani

1 62777 original jpg jpeg

Contracepţia potrivită pe vârste. Există numeroase metode contraceptive, însă alegerea celei potrivite se face în funcţie de vârstă, de stilul de viaţă şi de istoricul medical. Iată câteva lucruri de care să ţii cont înainte de a opta pentru una dintre ele!

Contracepţia potrivită pe vârste. Între 20-30 de ani:prezervativul şi contraceptivele orale

În jurul vârstei de 20 de ani,femeile se află în perioada de maximă fertilitate,motiv pentru care se recomandă folosirea prezervativului,deoarece este singura metodă contraceptivă care previne o sarcină nedorită şi împiedică transmiterea bolilor sexuale.

De asemenea,tinerele care se află în faza experimentală pot opta pentru contraceptivele orale,însă acestea sunt potrivite doar pentru persoanele care au o relaţie stabilă,întrucât nu previn BTS-urile.  Pilula combinată,pe bază de estrogen şi progesteron,îţi oferă 99% protecţie contra unei sarcini nedorite.

Contracepţia potrivită pe vârste - În cazul unui contact sexual neprotejat,se poate folosi pilula de a doua zi,o metodă contraceptivă la care se recurge doar în situaţii de urgenţă,aceasta putând fi folosită doar de două ori pe an,din cauza concentraţiei mare de hormoni pe care o are. Prima pilulă trebuie luată în primele 72 de ore de la contact,iar a doua,la 12 ore după prima. Cu cât se amână luarea pastilelor,cu atât scade efectul lor contraceptiv.

Între 30-40 de ani:Pilula monohormonală ori dispozitivul intrauterin

După vârsta de 30 de ani,femeile au la dispoziţie mai multe tipuri de contracepţie. Printre acestea se numără contraceptivele orale combinate,pilula monohormonală şi dispozitivul intrauterin. Dintre toate acestea,cea mai sigură metodă de contracepţie sunt pilulele orale combinate,care au rolul de a inhiba ovulaţia şi de a preveni pătrunderea spermei în uter. Doar femeile care nu fumează şi nu suferă de diabet,de tulburări ale metabolismului lipidic sau de hipertensiune arterială pot opta pentru o astfel de metodă contraceptivă. Dacă optezi pentru contraceptivele orale combinate,te poţi confrunta cu sângerări intermenstruale,dureri de sân,migrene,depresie,infecţii ale tractului urinar şi candidoze vaginale.

O altă metodă eficientă este pilula monohormonală (numai pe bază de progesteron),care poate fi administrată chiar şi în perioada alăptării şi până la perimenopauză.  Şi în cazul acestei metode contraceptive pot apărea reacţii adverse precum sângerările intermenstruale sau,din contră,absenţa ciclului menstrual. 

Contracepţia potrivită pe vârste - De asemenea,în cazul în care nu vrei să rămâi însărcinată în următorii ani,poţi opta pentru dispozitivul intrauterin, fie pentru cel pe bază de cupru,cu o eficienţă de 99%,fie pentru cel care conţine levonergestrel,un hormon cu eliberare lentă care imită efectele progesteronului.  În cazul în care este agreat,dispozitivul poate fi menţinut de la 5 până la 8 ani. Cu toate acestea,în ambele tipuri de contracepţie pot apărea efecte secundare,precum tulburări ale ciclului menstrual,anexită (infecţie care duce la inflamarea trompelor uterine şi a ovarelor) şi cervicită (inflamaţie acută sau cronică a colului uterin sau a vezicii biliare). În plus,acestea cresc riscul de sarcină extrauterină.

Contracepţia potrivită pe vârste - Peste 40 de ani:implantul subdermic sau contraceptivele injectabile

Odată cu înaintarea în vârstă,contracepţia orală este tot mai puţin indicată,mai ales dacă eşti fumătoare. Cu toate acestea,o femeie ar trebui să se protejeze până la menopauză,întrucât există riscul de a rămâne însărcinate,chiar dacă ciclul menstrual este neregulat.

Implantul subdermic ăşi menţinele efectele benefice în jur de 5 ani. Această metodă constă în implantarea sub piele,în partea superioară a braţului,a şase capsule de câţiva milimetri,ce conţin progesteron. Hormonul se eliberează treptat în sânge,în cantităţi foarte mici,asigurând astfel protecţie împotriva sarcinilor nedorite .

Şi contraceptivele injectabile sunt o soluţie pentru femeile aflate la a doua tinereţe,dar pot fi folosite doar de către cele care nu suferă de depresie şi

.

În cazul în care ai deja copii sau nu îţi doreşti să ai,poţi opta pentru sterilizarea trompelor,o procedură care constă în legarea trompelor uterine. Spre deosebire de alte metode contraceptive,sterilizarea trompelor nu afectează apetitul sexual,actul sexual şi menstruaţia.



Recente

Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg