Cum apar calculii renali

1 63228 original jpg jpeg

Vezica biliară sau "fierea", cum este denumită popular, are un rol important în digestia grăsimilor, ea fiind depozitul bilei secretate de ficat. Din fiere, bila trece, prin căile biliare, în intestinul subţire.

Când aveţi exces de colesterol,se formează calculii biliari. Dacă aveţi deja calculi mici cât un bob de orez sau cel mult cât un ou de prepeliţă,nu veţi experimenta dureroasele crize de bilă,însă dacă pietrele vor depăşi această dimensiune,riscaţi să vi se blocheze canalul excretor,să apară dureri şi să aveţi nevoie de tratament sau chiar de operaţie.

Simptomele unei crize

"Crizele de bilă debutează cu dureri în stern şi în partea dreaptă a abdomenului. Practic, nu puteţi sta în nicio poziţie. De asemenea, aveţi senzaţia că nu puteţi respira normal. În majoritatea cazurilor, crizele apar seara sau noaptea şi sunt asociate cu senzaţie de vomă. Episoadele pot fi scurte, de un sfert de oră, sau pot dura o zi. O ecografie poate stabili diagnosticul. De asemenea, puteţi avea pielea gălbuie, scaune deschise la culoare şi stări febrile",explică dr. Laurenţiu Luca,directorul Clinicii PULS.

Află mai multe informaţii despre calculii renali aici.