Cum menţinem colesterolul în limite normale de Sărbători

1 73318 original jpg jpeg

Ce se întâmplă după perioada postului, când revenim la mesele copioase şi consumăm din plin alimente cu un conţinut ridicat de grăsimi? Creşte nivelul de colesterol din sânge.

Menţinerea colesterolului la nivelul optim ne ajută să prevenim apariţia prematură a bolilor cardiovasculare şi depinde într-o măsură foarte mare şi de stilul nostru de viaţă,de alegerile pe care le facem în materie de alimentaţie,mişcare şi stil de viaţă. Dacă avem o alimentaţie echilibrată,facem zilnic cel puţin 30 de minute de mişcare moderată,renunţăm la fumat şi limităm consumul de sare şi de zahăr,toate aceste alegeri ne pot ajuta să creştem colesterolul bun şi să ne păstrăm tonusul fizic şi psihic.

Aceste principii ar trebui să le urmăm pe tot parcursul anului,inclusiv în perioada sărbătorilor.

Pentru păstrarea unui echilibru alimentar şi pentru menţinerea colesterolului sub control,este indicat să intercalăm mesele copioase şi consumul de alimente de natură animală,cu mese bazate pe alimente uşoare,cum ar fi salatele. De asemenea,este recomandat să limităm consumul de grăsimi şi băuturi răcoritoare dulci,să creştem consumul de fructe şi legume proaspete şi să consumăm alimente care conţin grăsimi bune,cum ar fi uleiurile vegetale şi marine,nucile şi seminţele.

Aşadar,nivelul colesterolului poate fi ţinut sub control atunci când creşterea lui este legată de stilul nostru de viaţă.

Cu toate acestea,există şi situaţii în care,în ciuda eforturilor noastre,colesterolul poate avea în continuare valori foarte ridicate. Acest fapt poate indica existenţa unei afecţiuni denumită hipercolesterolemie familială.

Hipercolesterolemiafamilială este o boală genetică transmisă ereditar. Dacă unul dintre părinţi este afectat,copiii au probabilitatea de 50% de a moşteni boala. 

Defectul genetic face ca organismul să nu poată elimina colesterolul din sânge,ceea ce duce la creşterea alarmantă a LDL-colesterolului şi,în timp,poate bloca funcţionarea arterelor inimii sau ale creierului,provocând infarctul de miocrad sau accidente vasculare cerebrale la vârste foarte tinere,de 30/40 de ani. În cazul persoanelor care moştenesc această afecţiune,colesterolul total poate atinge valori mai mari de 300 mg/dl la adulţi şi de peste 250 mg/dl la copii.

Un nivel ridicat al colesterolului nu se manifestă printr-un simptom anume,de aceea singura metodă prin care putem afla ce valoare a colesterolului avem este în urma analizelor medicale specifice. Medicul este singurul în măsură să ne recomande analizele necesare,să interpreteze rezultatele,să evalueze situaţia şi să pună un diagnostic.