Cum recunoşti fibrilaţia atrială

1 73213 original jpg jpeg

Prezentă în special la vârstnici, fibralaţia atrială este o problemă de sănătate, care, lăsată netrată, creşte de 5 ori riscul de accident vascular celebral.

Inima bate cu o frecvenţă între 60 şi 100 de bătăi pe minut. Orice anomalie în privinţa bătăilor inimii poartă numele de aritmii şi pot face ca inima să bată mult prea încet,mult prea repede sau într-un mod haotic. Multe dintre aceste artimii pun viaţa în pericol. Fibrilaţia atrială este o anormalitate a ritmului cardiac,care duce la apariţia bătăilor neregulate ale inimii.

Potrivit statisticilor,femeile cu fibrilaţii atriale prezintă un risc mai mare de a face atac vascular cerebral decât bărbaţii.

Factori de risc

Persoanele de peste 60 de ani,care suferă de boli,precum insuficienţă cardiacă,hipertensiune arterială,astm,diabet zaharat,hipertiroidism ori care obişnuiesc să consume alcool au un risc foarte mare de a se confrunta cu fibrilaţii atriale. „Această tulburare de ritm este mai frecventă la vârstnici şi în prezenţa unor boli cardiovasculare sau pulmonare “,explică medicul cardiolog Adina Stoica.

Palpitaţiile,printre simptomele bolii

Senzaţia de bătaie a inimii mult prea repede şi mai neregulat (palpitaţii),respiraţie dificilă în timpul efortului fizic sau la emoţii puternice,oboseală,ameţeli,leşin,angină pectorală – toate se numără printre simptomele fibrilaţiei atriale. La unii pacienţi,boala poate fi asimptomatică,susţin medicii.