Cum să-ţi examinezi corect sânii
Cancerul mamar a devenit una dintre cele mai răspândite boli în rândul femeilor moderne. Specialiştii susţin, însă, că depistarea la timp a afecţiunii înseamnă şanse mai mari de vindecare. Autoexaminarea sânilor este foarte importantă în cazul unei eventuale probleme.
Cauze
Dezechilibrul hormonal este,în principal,cauza dezvoltării cancerului mamar,care are şanse să se declanşeze la orice vârstă,chiar şi în copilărie. Această boală poate apărea în urma moştenirii genetice,a expunerii la radiaţii,a alăptării pentru o perioadă scurtă (mai puţin de 5 luni),a numărului mare de avorturi sau a alimentaţiei bogate în grăsimi.
Pentru a preveni sau a depista în fază precoce cancerul mamar,trebuie să-ţi examinezi sânii la 2-3 zile după ciclul menstrual sau în fiecare lună,în aceeaşi zi,dacă eşti în perioada menopauzei.
Mai jos îţi oferim câteva sfaturi de autoexaminare a sânilor.
Examinează-te corect
1. Dacă observi că pe sâniţi-au apărut pete,atunci trebuie să mergi de urgenţă la doctor. Doar în cazul femeilor gravide sau care alăptează,precum şi a celor care au încetat alăptarea de curând,petele de pe sâni sunt normale.
2. Ridică mâna stângă,iar cu mâna dreaptă masează-ţi uşor sânul stâng de la areolă spre exterior şi invers. În felul acesta procedezi şi cu sânul drept. Dacă observi noduli,du-te la doctor.
Citeşte şi:
Lipsa somnului,factor de risc pentru formele agresive de cancer mamar
Află 5 lucruri noi despre sănătatea sânilor tăi!
3. Stai în faţa oglinzii,ridică mâinile,du-le uşor după cap şi fii atentă la dimensiunea sânilor şi la aspectul pielii. Ai grijă ca mameloanele să nu fie restrase,iar pielea să nu aibă pete şi să nu fie uscată. Aceleaşi lucruri trebuie să le observi,doar că de data această ţine mâinile pe şolduri.
4. Stai întinsă pe pat,strânge uşor areola,iar în cazul în care există urme de secreţii,trebuie să te adresezi medicului specialist.
5. Stai culcată,pune mâna stângă sub cap,iar cu mână dreaptă,prin mişcări circulare,palpează zona axilei şi cea a sânului stâng. În cazul în care observi schimbări sau ai dureri la atingere,trebuie să faci un consult medical.