Cum să-ţi protejezi inima
80% din bolile inimii pot fi prevenite adoptând un stil de viaţă sănătos. Activitatea fizică practicată cu regularitate, renunţarea la fumat şi o alimentaţie echilibrată sunt schimbări simple, dar care influenţează semnificativ sănătatea inimii.
Ce poate îmbolnăvi inima
Cu toate că este una dintre cauzele majore care influenţează dezvoltarea bolilor cardiovasculare,creşterea peste normal a colesterolului în sânge nu este încă percepută ca prezentând un potenţial pericol pentru starea de sănătate.
Colesterolul este cunoscut şi sub numele de „inamicul tăcut”,deoarece un nivel crescut nu determină ani de zile (adeseori zeci de ani!) o reacţie a organismului care să ne atragă atenţia că am avea o problemă. Astfel nivelul crescut al colesterolului este depistat la un control de rutină,sau când au apărut modificări ale arterelor ce au condus la boli severe sau complicaţii redutabile ca infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.
Sfaturi pentru inima ta
„Câteva schimbări relativ simple ȋn stilul de viaţă pot contribui major la creşterea sănătăţii inimii şi a arterelor noastre. Reţeta sănătăţii cuprinde trei ingrediente simple:alimentaţia sănătoasă,mişcarea fizică zilnică şi lipsa fumatului.
Noi,specialiştii ȋn sănătatea inimii,vă recomandam ȋn primul rând consumul zilnic de legume şi fructe şi ȋnlocuirea grăsimilor saturate (de origine animală),cu „grăsimile bune” (mono sau polinesaturate):uleiuri vegetale,margarine tartinabile de nouă generaţie-bogate ȋn Omega 3 şi 6,peste (somon,hering...) şi fructe oleaginiase”,ne sfătuieşteProf.dr. Dan Gaiţă,Preşedinte Fundaţiei Române a Inimii.
De asemenea,specialistul recomandă să facem 30 de minute de activitate fizică în fiecare zi şi să mergem la un control de rutină anual,astfel inima va funcţiona optim ani mulţi şi sănătoşi.