Cum scapi de pietrele la rinichi

kidney pain fb jpeg

Cunoscute în termeni medicali sub numele de calculi renali, pietrele la rinichi se numără printre afecţiunile care pot provoca dureri puternice. Un tratament simplu şi rapid la care poţi apela este litrotiţia extracorporeală, procedură pentru care nu este nevoie de internare.

Calculii renali,problemă tot mai des întâlnită,indiferent de vârstă,se formează când sărurile minerale (acid uric,calciu) din urină se adună şi se sedimentează. Dacă la început sunt de mici dimensiuni,asemănători unui cristal de zahăr,pot creşte în timp,îşi pot modifică poziţia (se deplasează spre vezică) şi pot bloca fluxul urinar,ceea ce duce la apariţia durerilor puternice în partea de jos a spatelui. Una dintre procedurile moderne care te ajută să scapi de pietrele la rinichi este litrotiţia extracorporeală,intervenţie recomandată în cazul calculilor sub doi centimetri.

Procedură cu riscuri mai mici

Litrotiţia (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy-ESWL) este o intervenţie minim invazivă ce foloseşte undele de şoc pentru a sparge calculii în fragmente mici,asemănătoare particulelor de nisip,ca mai apoi ele să fie eliminate prin urină.

Prin intermediul acestei proceduri se pot „sparge“ pietrele la rinichi poziţionate în orice parte a aparatul urinar. Intervenţia se realizează sub anestezie,durata medie fiind de 45 de minute. Spre deosebire de operaţia clasică,în cazul litritoţiei riscurile sunt mult mai mici. Un alt beneficiu este şi faptul că pacientul nu trebuie să stea internat înainte sau după realizarea ei.

Ce analize trebuie să faci înainte

Ca în cazul oricărei alte proceduri medicale,persoana cu pietre la rinichi trebuie să facă anumite investigaţii înainte de a se programa pentru litrotiţie. Printre acestea se numără ecografia abdominală (unii medici cer şi radiografie renală),sumarul de urină,hemoleucograma,probe de coagulare,EKG şi urocultură.

După administrarea anestezicului,pacientul este aşezat pe masa de litrotiţie,în funcţie de locul în care este localizat calculul renal,astfel încât undele de şoc generate de aparat să ajungă în zona respectivă. În timpul procedurii el poate resimţi uşoare înţepături,iar după terminarea acesteia i se va face un antibiotic,un antiinflamator şi i se vor da sfaturi legate de eliminarea fragmentelor de calcul renal.