Cum se interpretează testul Babeş-Papanicolau

1 74672 original jpg jpeg

De când ţi-ai început viaţa sexuală trebuie să faci această investigaţie obligatorie, ca să-ţi menţii sănătatea în stare bună. Anual sau la cel mult doi ani, fă testul Babeş-Papanicolau şi află dacă au apărut modificări celulare. Doar aşa poţi detecta cancerul de col uterin în fază incipientă.

Ce este această investigaţie şi cum ne protejează sănătatea? Testul Babeş-Papanicolau (PAP) este o procedură simplă,care nu doare şi prin care se poate descoperi apariţia unor infecţii virale,cea mai des întâlnită fiind cea cu virusurile papiloma umane (HPV),care produce modificări la nivelul celulelor colului.

De reţinut că acest test nu dă un diagnostic cert că ai sau nu cancer de col uterin,dar îl determină pe specialist,în funcţie de rezultate,să-şi pună întrebări cu privire la existenţa unor celule bolnave în corp.

Dacă e cazul,adică dacă detectează celule anormale care par a fi maligne,medicul ginecolog  recomandă colposcopie,apoi un test HPV şi,la final,dacă e nevoie,se face biopsie. Adică se prelevează o porţiune de ţesut bolnav.

Optează pentru investigaţia în mediu lichid

Testul Babeş-Papanicolau poate fi efectuat în două moduri:în mediu uscat sau în mediu lichid. Testul efectuat în mediu uscat constă în întinderea unor celulele pe o lamă de sticlă şi fixarea lor cu un spray.

Pentru a doua metodă,testul în mediul lichid,se foloseşte o spatulă pentru recoltare,care se „spală“ într-un lichid în care vor pluti celulele. În ambele proceduri,se face examinarea celulelor la microscop.

Testul în mediul lichid are o acurateţe mai mare,iar celulele recoltate astfel nu se deteriorează,aşa cum se poate întâmpla în cazul metodei pe lamă. 

Cum îl citeşti,în funcţie de clasă

Testul Babeş-Papanicolauîţi poate spune că ai infecţie cu HPV,dar îţi mai poate arăta şi că în corp sunt prezente unele infecţii determinate de fungi (candidoze),de bacterii (vaginite) sau paraziţi (tricomonaze). Un rezultat anormal poate să detecteze modificările celulare precanceroase,canceroase şi polipii cervicali.

Analiza Babeş-Papanicolau se face după cinci clase,care sunt stabilite în funcţie de gradul de modificare a celulelor din colul uterin.

Prin urmare,clasa Ireprezintă existenţa unor celule normale.

La clasa IIsunt încadrate celulele cu modificări atipice benigne (celule epiteliale cu modificări de natură inflamatorie,limfocite,histiocite).

Clasa IIIarată o citologie sugestivă,dar nu neapărat malignă.

Clasa IVindică celule suspecte pentru malignitate.

Clasa V,care este şi cea mai gravă,arată prezenţa unor celule canceroase.



Recente

shutterstock 1056238637 jpg
titlu Cum poți stimula creativitatea 5 colecții LEGO pe care trebuie să le încerci jpg
Aventura construcțiilor cum să motivezi copiii să construiască structuri complexe jpg
Baclava cu nuca  Sursa foto shutterstock 2118779735 jpg
Ceai kukicha  Sursa foto shutterstock 617348237 jpg
shutterstock 192151103 jpg
shutterstock 2370460203 jpg
cutii pentru mancare din carton snick ambalaje png
Budinca de vinete  Sursa foto shutterstock 2341870587 jpg
Dirty coffee  Sursa foto shutterstock 2156457691 jpg
ClickPentruFemei (1) (2) jpg
Rulouri cu rahat  Sursa foto shutterstock 1273105303 jpg
femeie imbracata in negru jpg
431c0c67 8ffc 26bd 966c 4e0b1331dcf7 jpg
clickpentrufemei ro (15) jpg
Tocanita cu carne de por si legume  Sursa foto shutterstock 144242482 jpg
Cum sa sprijini dezvoltarea cognitiva a copilului tau jpg
Lokma gogosele turcesti  Sursa foto shutterstock 2093256418 jpg
bust  foto   Shutterstock jpg
SPIRULINA si ENERGIA   este sau nu o sursa naturala eficienta2 png