Cum se previne şi se depistează din timp cancerul uterin

1 73120 original jpg jpeg

An de an, în jur de 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Boala se manifestă la femeile active, care au între 15 şi 44 de ani.

Ce cauzează cancerul de col uterin

Boala este cauzată de anumite tipuri ale virusului papiloma uman (HPV). Până în prezent,au fost identificate peste 120 de tulpini ale acestui virus,unele dintre acestea având un risc oncogen crescut,iar două tipuri (mai exact,16 şi 18) sunt responsabile pentru 70% din cancerele de col uterin.

Infecţia cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite la nivel mondial,estimările arătând că până la 80% din femeile active sexual,la nivel global,vor fi,la un moment dat,pe parcursul vieţii,expuse acestui virus . Virusul se transmite pe cale sexuală,prin contactul cu zona infectată a unuia dintre parteneri .

Boala poate fi prevenită prin vaccinare

Pe piaţă sunt numeroase vaccinuri care oferă protecţie fie împotriva a două,a patru  sau chiar a nouă din cele mai frecvente tipuri de virus Papilloma . Aplicate împreună,vaccinarea şi screening-ul reprezintă cea mai recomandată strategie de protecţie împotriva canceruluide col uterin.

Citeşte şi:Topul legumelor anticancerigene

Demers amplu pentru îmbunătăţirea şi prevenţia cancerului de col uterin

Pentru că ţara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli,MSD România şi Institutul Naţional de Sănătate Publică au lansat campania „Protejează-i aripile!“.

Prin această campanie se doreşte îmbunătăţirea nivelului de informare cu privire la cancerul de col uterin şi creşterea gradului de conştientizare referitor la importanţa vitală a prevenţiei în lupta cu această boală.

Citeşte şi:Vaccinurile care ne fac bine

Mai mult,campania îşi propune să faciliteze accesul unui număr cât mai mare de femei la testarea gratuită Babeş-Papanicolaou,în cadrul Programului Naţional pentru depistarea activă precoce iniţiat de Ministerul Sănătăţii,contribuind,astfel,la ameliorarea efectelor devastatoare pe care această boală le are.   

„Statisticile la nivel internaţional ne confirmă efectul pozitiv al unor astfel de programe:în ţări în care rata de acoperire a programelor de screening pentru cancerul de col uterin depăşeşte nivelul de 60%,precum Norvegia (78,9%),Danemarca (66,3%) sau Regatul Unit al Marii Britanii (78,5%),în ultimii ani s-au înregistrat progrese remarcabile în scăderea mortalităţii pentru această boală,astfel încât aceasta a ajuns chiar să fie înjumătăţită în multe dintre aceste state. Aceste statistici ne confirmă încă o dată că,depistat din timp,cancerul de col uterin poate fi tratat corespunzător şi vindecat“,a declarat Carmen Ungurean,coordonator al Programului Naţional de Screening pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin din cadrul INSP.



Recente

cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg