Cum te îmbolnăveşte statul pe scaun

1 68173 original jpg jpeg

Cele mai multe dintre noi ne petrecem, mai bine de 8 ore pe zi stând pe scaun. Din acest motiv, stilul nostru de viaţă sedentar devine o bombă cu ceas pentru sănătate.

Lipsa mişcării dăunează sănătăţii

Aceste perioade prelungite de inactivitate cresc riscul apariţiei obezităţii,bolilor de inimă,diabetului,cancerului de colon,problemelor musculare şi de spate,trombozei venoase profunde,oaselor fragile,depresiei şi chiar demenţă. De exemplu,în Marea Britanie,specialiştii spun că britanicii petrec,în medie,8.9 ore în fiecare zi pe scaun,fie la locul de muncă,în maşină sau pe canapeaua din faţa televizorului. Mai mult decât atât,dacă au cel puţin şapte ore de somn pe noapte,asta înseamnă că mai petrec doar o treime din timpul lor mergând.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii inactivitatea fizică se află pe locul patru în clasamentul bolilor care fac victime an de an,clasându-se înaintea obezităţii.

Citeşte şi:

Sedentarismul creşte riscul de îmbolnăvire

Vinul roşu combate efectele sedentarismului

Cât mai multe exerciţii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca un adult să facă cel puţin 150 de minute de exerciţii moderate pe săptămână. Dr. John Buckley,de la Universitatea Chester,din Marea Britanie,spune că o persoană care face 30 de minute cu bicicleta de acasă până la locul de muncă,dar,apoi,stă toată ziua pe scaun,mănâncă nesănătos şi fumează,nu se mai bucură de beneficiile mişcării.  Experţii spun că statul în picioare şi deplasarea constată îi face pe oameni mai fericiţi şi mai sănătoşi. Prin urmare,aceştia sunt şi mai productivi.

Ce se întâmplă cu corpul tău când stai pe scaun

Statul în şezut foarte mult timp încetineşte metabolismul organismului şi modul în care lipoproteinlipaza,o enzimă care se găseşte la nivelul capilarelor din ţesutul adipos,inimă şi muşchi,descompun rezervele de grăsime. Totodată,nivelul de glucoză din sânge şi tensiunea arterială cresc foarte mult. Deplasarea constată pe parcursul zilei este suficientă pentru a scădea nivelul de glucoză din sânge şi tensiunea arterială. Lipsa activităţii creşte riscul apariţiei diabetului zaharat,bolilor de inimă şi a accidentului vascular cerebral.