De ce îţi ţiuie urechile?
Fie că abia te-ai întors de la un concert rock, fie că obişnuieşti să măreşti volumul când asculţi muzică ori când te uiţi la televizor, rezultatul este întotdeauna acelaşi: un sunet enervant în urechi.
Acesta se numeşte tinitus şi este de fapt o problemă care afectează aproximativ unul din cinci persoane,din întreaga lume. „Tinitusul în sine nu este periculos,dar poate semnala prezenţa unei probleme de sănătate“,spune Eugene Chio,medic la Centrul Medical Wexner. „Apariţa acestei neplăceri este,de obicei,legată de pierderea auzului,fie de expunerea la zgomot sau este un semn al îmbătrânirii“,precizează medicul.
Trebuie să micşorezi volumul
Tinitusul cauzat de expunerea pe termen scurt la un zgomot puternic,de obicei,se estompează foarte repede. În schimb,expunerea permanentă poate provoca leziuni foarte grave. Poartă dopuri pentru urechila evenimente,cum sunt concertele şi focurile de artificii,şi redu volumul când asculţi muzică.
Urechiile trebuie să fie curate
Când canalul urechii este blocat de prea multă ceară,aceasta poate irita timpanul,cauzând simptome specifice tinitusului. De aceea,mergi la medic dacă crezi că ai prea multă ceară în urechi.
Este posibil să fie necesar să consulţi medicul dentist
De vină pentru ţiuitul din urechile tale ar putea fi o tulburare comună ce poartă numele de tempero-mandibulară. Este posibil ca,pe lângă sunetul din urechi,să te confrunţi şi cu dureri ale maxilarului şi să auzi sunete regulate atunci când mesteci sau vorbeşti. Medicul dentist poate diagnostic şi trata această problemă.
Medicamentele pot fi de vină
În timp ce în cele mai multe cazuri tinitusul este un efect secundar ce durează foarte puţin,unele tipuri de medicamente,cum sunt antidepresivele şi antibioticele,îl pot provoca. De aceea,discută cu medicul înainte de a urma un tratament medicamentos.