De ce ne lăsăm atât de greu de fumat

1 70491 original jpg jpeg

În ţara noastră, principalele cauze de deces sunt reprezentate de afecţiuni cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare, cancerul şi bolile respiratorii cronice. Dar nu doar adulţii se pot îmbolnăvi, ci şi copiii.

Fumul de ţigară este foarte nociv,cauzând îmbolnăvirea şi decesul prematur al celor care îl inhalează,activ sau pasiv,voluntar sau involuntar,adulţi şi copii. Legislaţiile ţărilor europene prevăd deja măsuri stricte de interzicere a consumului de tutun în spaţiile publice închise,inclusiv în ţări în care fumatul era considerat emblematic:Turcia,Irlanda,Italia.

Chiar şi vecinii noştri unguri,bulgari,sârbi şi ucrainieni au interzis fumatul în aceste spaţii,demonstrând că şi această parte a Europei poate adopta măsuri de protecţie a sănătăţii populaţiei.

Ce spun statisticile

Fumatul este responsabil pentru 90% dintre cazurile de cancer pulmonar la bărbaţi şi 79% la femei.

Copiii care stau în locuinţe în care se fumează au un risc de apariţie a astmului cu 31% mai mare decât prichindeii  ne-expuşi fumului de ţigară.

Copiii cu astm şi cu părinţi fumători au crize astmatice mai frecvente şi mai severe:riscul de a suferi o criză care să necesite intubaţie este de 22 de ori mai mare.

La cine pot apela fumătorii

Deschisă în 2011,Clinica Allen Carr Easyway din Bucureşti este singura specializată în terapie antifumat prin metoda Easyway. Serviciile clinicii includ:terapie antifumat prin sesiuni de grup şi individuale,şedinţe de suport după lăsatul de fumat precum şi activităţi de mentorat gratuite în şcoli.

Diana Vasiliu,unicul terapeut format în terapie antifumat prin metoda Easyway din România,a asistat peste 500 de fumători în procesul renunţării la fumat şi este implicată direct în acţiuni de prevenţie a fumatului,lucrând cu adolescenţii şi cu părinţii acestora,precum şi în proiecte de schimbare a cadrului legislativ privind consumul tutunului în spaţiile publice,făcând parte din Coaliţia „România Respiră“.