De ce nu au medicamentele efectul scontat
Unele alimente interacţionează cu medicamentele şi le „taie“ efectele terapeutice. Combinate între ele, pastilele recomandate pentru diverse afecţiuni îşi pierd proprietăţile. Şi ora când trebuie administrate trebuie respectată, pentru a beneficia de acţiunea maximă a medicamentelor.
Se întâmplă deseori să luăm pastile „după ureche“ şi să ne plângem că nu îşi mai fac efectul. Uneori,în loc să trateze,medicamentele pot favoriza complicaţii ale afecţiunilor,dacă sunt combinate cu alimente.
Grapefruitul,de exemplu,nu trebuie consumat când luăm pastile pentru inimă sau pentru scăderea colesterolului „rău“. Sucul fructului blochează enzimele care procesează substanţele active din medicamente.
Termenul de valabilitate este foarte important şi el când vine despre obţinerea efectului scontat al medicamentelor. Nu le consuma după expirarea valabilităţii şi,în niciun caz,nu le mai administra dacă vezi că îşi schimbă consistenţa şi culoarea.
Întreabă dacă poţi lua alte pastile
Când doctorul îţi recomandă un plan de tratament,trebuie să-i aminteşti dacă mai iei şi alte pastile. Administrarea concomitentă a medicamentelor poate avea un efect potenţat sau,dimpotrivă,efectul poate fi anulat.
Atenţie la riscurile care pot apărea când urmezi tratamente pentru inimă şi iei pastile pentru combaterea răcelilor sau a tulburărilor digestive. Pilulele de tipul ibuprofenului reduc efectul tratamentului hipertensiv.
Dacă iei statine,pilule pentru combaterea colesterolului „rău“,nu lua în acelaşi timp antibiotice,combinaţia afectează ţesutul muscular.
Eficienţa anticoncepţionalelor se reduce dacă urmezi tratamente cu antibiotice cu spectru larg de acţiune,cum sunt ampicilina,amoxicilina,doxicilina,tetraciclina.
Respectă ora de administrare a pastilelor
Este foarte important să ţinem cont de intervalul de timp când administrăm medicamentele,pentru a beneficia la maximum de proprietăţile substanţelor active,printre care se numără şi viteza de absorbţie şi de metabolizare.
Dacă nu se respectă ritmul de administrare,spre exemplu o capsulă la opt ore,la 12 ore sau dimineaţa şi seara,medicamentul îşi anulează efectul.
Ce mănâci când iei medicamente
Poţi întreba doctorul care îţi prescrie reţeta sau chiar pe farmacist despre alimentele care „taie“ efectele unor tratamente medicamentoase.
Spre exemplu,dacă iei pastile pentru tiroidă,ai grijă la produsele cu fibre şi nuci. Varza,broccoli,nucile şi arahidele influenţează iodul utilizat de glanda tiroidă şi pot produce reacţii adverse.
Nu este necesar să le scoţi din alimentaţie,dar dacă spui medicului ce obişnuieşti să consumi,acesta îţi poate modifica doza de medicamente pentru tiroidă.
Alcoolul este interzis în timpul administrării de medicamente,pentru că în timp distruge ficatul,care trebuie să metabolizeze şi pastilele,şi alcoolul. În combinaţie cu aspirină şi ibuprofen,alcoolul duce la apariţia bolilor gastro-intestinale şi a celor de stomac,cum e ulcerul.
După expirare,îşi pierd eficienţa
În cele mai multe cazuri,termenul de valabilitate este mai mic pe cutie. S-a ajuns la acest lucru,pentru că,statistic vorbind,consumăm pastilele şi după ce acestea au expirat.
Dacă le luăm cu mai mult de şase luni după ce a expirat termenul de valabilitate,nu mai beneficiem de efectul medicamentelor. Asta mai ales dacă nu le depozităm corespunzător,conform indicaţiilor de pe ambalaj.