De ce să ţii cont când copilul face febră

1 65354 original jpg jpeg

Încă de la naştere, pe lângă transformările de creştere prin care trec, copiii sunt expuşi şi la o serie de factori ambientali care le pot afecta starea de sănătate.

Confruntarea cu agenţi infecţioşi produce stare de boală de gravitate diferită,la care se asociază diverse simptome care sunt cunoscute tradiţional,dar care trebuie corect interpretate. Febra este printre primele simptome pe care copiii le manifestă atunci când sistemul lor de apărare se activează,ea face parte din sistemul natural de apărare a organismului.

 „Temperatura de peste 38 grade Celsius,măsurată axilar,este considerată febră. Cauzele febrei pot fi multiple:poate fi o reacţie a organismului post-imunizare,poate fi asociată cu erupţia primilor dinţi,iar mai ales la vârstă foarte mică este corelată frecvent cu o infecţie. Febra poate fi generată de infecţii cu bacterii sau cu virusuri,cum ar fi răceala comună,gripa,amigdalita,otita,boli invazive ca meningita sau septicemia şi altele. Episoadele febrile apărute după vaccinare fac parte din reacţia de răspuns a organismului,care garantează răspunsul imun şi trebuie supravegheate fără panică.

Ţinând cont de multiplele cauze ale febrei,copilul este bine să fie consultat de medicul de familie sau pediatru,iar până la consultul medical,părinţii pot administra un medicament antitermic. Administrarea tratamentului este urgentă când febra este rău tolerată de copil,putând apărea complicaţii cum ar fi deshidratare,stare de rău,convulsie febrilă. Este important ca medicamentul ales să corespundă vârstei copilului şi să fie utilizat conform prospectului,respectând indicaţiile de dozaj,în funcţie de greutate”,declară Prof. Dr. Evelina Moraru,medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria”,Iaşi.

Pe de altă parte,„părinţii ar trebui să ştie că antibioticelenu sunt recomandate în cazul răcelii comune sau a gripei,afecţiuni determinate de infecţii cu virusuri,asupra cărora această clasă de medicamente nu acţionează. În plus,administrarea de antibiotic este important să se realizeze numai pe bază de reţetă,eliberată de medic,după consult”,completează Prof. Dr. Evelina Moraru.

Valoarea temperaturii copiilor poate varia în funcţie de modul în care aceasta este măsurată:axilar,intrarectal sau la nivelul urechii;iar valoarea maximă a normalului variază şi ea:până la 380C – măsurat axilar şi până la 38,50C – măsurat intrarectal. Pentru confortul copilului şi în acord cu recomandările internaţionale,măsurarea temperaturii se face axilar,cu un termometru incasabil şi dacă se poate cu vârf flexibil.

Obiceiul unor părinţi de a verifica temperatura cu mâna pe fruntea copilului,poate să conducă la false aprecieri şi nu este recomandat să se iniţieze un tratament antitermic pe această bază.

Alegerea de către părinţi a medicamentului antitermic va ţine obligatoriu cont de vârsta minimă de la care acesta poate fi administrat. În farmacii sunt disponibile suspensii şi supozitoare cu efect antitermic,care se pot utiliza începând cu vârsta de 3 luni. Aplicarea unor metode fizice pentru reducerea febrei necesită mare atenţie,deoarece există riscul ca din lipsă de expertiză starea generală a copilului să se agraveze în acest fel (împachetări,duşuri,frecţii cu diverse amestecuri care pot fi nocive).

Acceptarea medicamentului de către copil este influenţată de diferiţi factori,printre care gustul,mirosul şi aspectul acestuia. Pentru un tratament preferat de copii,părinţii au la dispoziţie suspensii cu aromă de portocale sau de căpşuni,care nu conţin coloranţi sau alte ingrediente potenţial dăunătoare. Experienţa medicilor şi a părinţilor a arătat că utilizarea corectă a unui antitermic adecvat este foarte eficace,redând imediat confortul copilului.

Pe lângă administrarea antitermicelor,menţinerea nivelului optim al temperaturii copilului febril ţine şi de o bună hidratare a acestuia,de aerisirea constantă a încăperilor în care cel mic doarme,de menţinerea unei temperaturi ambientale constante-între 20

-24

C şi evitarea acoperirii şi îmbrăcării excesive a copilului.

Să reţinem că febra este un simptom al unei afecţiuni,că reprezintă un mijloc de apărare a organismului şi nu este o boală în sine. Este important ca părinţii să apeleze la specialist pentru a identifica corect cauza febrei şi să respecte întocmai recomandarea medicală de tratament. În acelaşi timp,este un deziderat ca orice mamă să aibă cunoştinţe corecte despre acest simptom şi despre recomandările de administrare şi alegere a unui medicament sigur,eficace şi acceptat de copil,până la întâlnirea cu specialistul.



Recente

shutterstock 1379805665 jpg
Guguluf cu gem  Sursa foto shutterstock 2504637363 jpg
shutterstock 492832387 jpg
curatenie   shutterstock 2087041777 jpg
shutterstock 551226070 jpg
Cauți un cadou de nuntă practic Iată 5 electrocasnice premium care vor transforma casa mirilor jpg
Tort cu alune si frisca  Sursa foto shutterstock 1995463784 jpg
Orez arabesc  Sursa foto shutterstock 417836704 jpg
shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg