De ce te mănâncă pielea . 8 cauze pentru neplăcutul prurit

de ce te mănâncă pielea jpeg

10% dintre oameni au tot felul de mâncărimi. Medical, ele se numesc prurit. Poate să te mănânce pielea din cauză că e prea uscată, din cauză că te-ai atins de iederă, din cauză că ai pojar, de la muşcături de ţânţar, psoriazis, eczeme etc... uneori, toată pielea poate fi afectată, alteori, doar o porţiune a ei. Mâncărimile pot să dureze o săptămână – două. Uneori, apar roşeaţă, bubiţe sau pielea se poate crăpa. Dacă te întrebi de ce te mănâncă pielea, iată, mai jos, o listă de posibile cauze.

Pe unii, pielea îi mănâncă mai mult decât pe alţii. De cele mai multe ori, nu e cine ştie ce. Dar mai sunt unele motive pentru care ar trebui să ne îngrijorăm.

1. De ce te mănâncă pielea - Ai pielea uscată

E una dintre cel mai des întâlnite cauze ale pruritului. Nu e însoţită de nicio eczemă. Pielea uscată e întâlnită de cele mai multe ori la persoanele în vârstă sau la cele care fumează, stau prea mult timp în soare sau folosesc produse dermatologice în exces. E prevalentă în timpul iernii sau în mediile foarte uscate. Pielea uscată nu are pete roşii, care, de obicei, sunt un semn de alte boli. Pielea uscată mănâncă adesea.

Prima strategie împotriva uscăciunii pielii este hidratarea ei de trei sau patru ori pe zi. Nu sta prea mult timp la duş, pentru că asta usucă pielea foarte tare. Poţi să-ţi cumperi o cremă cu cortizon de 1%, să consulţi un doctor. Acesta poate să-ţi prescrie o cremă cu steroizi sau o pilulă antihistaminică.

2. Dermatita atopică

E cel mai des întâlnită formă de eczemă. Pielea e uscată, roşie şi iritată. Dacă se infectează, se pot dezvolta coşuri. Cea mai importantă terapie e hidratare-hidratare-hidratare. În cele mai multe cazuri, asta e suficient. Alege-ţi foarte atent săpunurile, evită-le pe cele aromate. Cearşafurile foarte dure, materialele rufoase sau duşurile foarte fierbinţi pot să agraveze boala.

3. De ce te mănâncă pielea - Dermatita alergică de contact

Acest tip de mâncărime apare atunci te atingi de ceva la care eşti alergică. Poate să fie o chimicală, o vopsea, lână, o aromă. Pot să-ţi apară pe piele băşici care să se spargă şi să elibereze fluid. De cele mai multe ori, arată fix ca o eczemă, dar modul în care se întinde pe piele arată că ea are altă sursă. Dermatita de contact poate fi greu diagnosticată, pentru că eczemele apar la 72 de ore de la expunere. Uneori, se manifestă brusc, după o perioadă foarte lungă în care nu s-a mai întâmplat nimic. Alteori, apare chiar dacă foloseşti acelaşi şampon şi acelaşi gel de duş de foarte multă vreme. Nu se ştie exact de ce, sistemul imun variază şi el, în timp.

4. Iedera

De ce te mănâncă pielea - Iedera e un exemplu clasic de dermatită de contact. Poate imediat la contactul cu planta sau poate să apară la contactul pielii cu uleiul pe care-l conţine. Cele mai multe cazuri de alergii de acest tip se duc de la sine. Încearcă să nu te scarpini, dă-te cu o loţiune cu cortizon şi ia pilule antihistaminice. Acasă, fă băi reci sau bandajează-ţi rănile cu bicarbonat şi înfăşoară cu ceva. Dacă persistă mai mult de 10 zile, du-te la doctor.

5. De ce te mănâncă pielea - Psoriazis

E o boală autoimună care provoacă celulele pielii la un ciclu de viaţă mult mai rapid decât cel normal. Asta înseamnă că celulele se adună pe suprafaţa pielii şi formează pete roşii şi mari, care nu provoacă prurit. Tratamentul diferă în funcţie de severitatea bolii. De obicei, tratamentul implică tratament local, dar dacă boala persistă, atunci se va acţiona din interior.

6. Medicaţia

Pruritul poate fi provocat de foarte multe medicamente. Simptomele pot să varieze de la apariţia eczemelor la mâncărimi violente. Cele mai vinovate dintre medicamente sunt analgezicele, atât cele cu reţetă, cât şi cele care sunt foarte la îndemână şi pe care le cumpărăm foarte des. Poate poţi să obţii un substitut la aceste analgezice, dacă ai răbdare ca durerea să-ţi treacă ceva mai greu.

7. De ce te mănâncă pielea - Bolile de rinichi

Deşi rinichii pot părea că nu au legătură cu pielea, boala de rinichi poate provoca prurit. Cele mai multe dintre aceste mâncărimi acoperă zone mari ale pielii şi, de obicei, se manifestă foarte agresiv noaptea. Mâncărimea din cauza rinichilor se manifestă din cauză că toxinele sunt eliminate din sistem. Tratamentul e hidratarea. Şi, bineînţeles, tratarea corectă a bolii de rinichi.

8. Boala de ficat

De ce te mănâncă pielea - Şi ficatul se ocupă cu eliminarea toxinelor din organism, astfel că şi acesta e responsabil de mâncărimi. Acestea pot fi foarte severe uneori. Mâncărimile cauzate de ficat se situează de obicei la nivelul palmelor sau la zona de deasupra gleznelor. Mâncărimile pot fi mai vocale înainte de ciclu sau în perioadele de stres.

Sursa foto: szzljy.com



Recente

Secretele unei organizări impecabile în frigiderul tău jpg
Ce alimente sunt ultraprocesate si cat de periculoase sunt  Sursa foto shutterstock 1425370253 jpg
masuta cafea jpg
Secretele unei fripturi perfecte (1) jpg
Cele mai comune greșeli în prepararea cafelei și cum sa le eviți jpg
Cadoul de Secret Santa pentru o colega de birou cum te incardezi intr un buget rezonabil jpg
Taietei cu legume  Sursa foto shutterstock 2300575485 jpg
shutterstock 670245910 jpg
Biscuiti cu alune  Sursa foto shutterstock 1666911769 jpg
namol  foto   Shutterstock jpg
pexels peterfazekas 1764089 jpg
Smoothie de mere si morcovi  Sursa foto shutterstock 2354224031 jpg
Salata de linte  Sursa foto shutterstock 2080651627 jpg
shutterstock 1312092965 jpg
shutterstock 2492769881 jpg
Fursecuri cu susan  Sursa foto shutterstock 1852921957 jpg
55bfd353 3536 4f24 97d1 719555bb9f9b jpg
Placinta ciobanului  Sursa foto shutterstock 261383545 jpg
Un aliment care pare saatos iti poate creste colesterolul  Sursa foto shutterstock 2287820521 jpg
clickpentrufemei ro parfum arabesc  jpg