De ce vorbim în somn şi cum putem preveni acest inconvenient

1 shutterstock 349954364 ok jpg jpeg

Studiile în domeniu au scos la iveală că până la 66% dintre oameni au experimentat episoade de vorbit în somn, la un moment dat în viaţă. Cu alte cuvinte, fenomenul apare destul de frecvent şi se întâmplă fără ca cei care îl experimentează să ştie ce mesaj transmit când sunt adormiţi. De ce apare acest efect, aparent inofensiv?

Vorbim despre cuvintele rostite inconştient, despre care persoana care vorbeşte în somn nu are cunoştinţă. Acest obicei nu este periculos şi nu necesită un tratament medicamentos, însă poate fi deranjant pentru partenerul de odihnă. Publicaţia Bright Side a studiat problema şi sugerează unele cauze şi soluţii în legătură cu vorbitul în somn.

Moştenirea genetică

Cercetătorii nu ştiu exact motivul pentru care oamenii vorbesc în somn, însă din studiile clinice reiese că acest efect ar putea avea legătură cu informaţia genetică moştenită. Studiile efectuate în Finlanda şi Japonia au scos la iveală că gemenii experimentează adesea vorbirea în somn, care poate să apară împreună cu somnambulismul şi cu coşmarurile. Unii experţi sugerează că părinţii care vorbesc în somn au un risc mai mare să aibă copii care să manifeste acelaşi obicei în timpul somnului.

Privarea de somn

Oricine poate mormăi când doarme, dar unii factori, în special privarea de somn, poate favoriza şi rostitul unor cuvinte auzite clar în somn. Experţii medicali consideră că majoritatea oamenilor care experimentează acest efect sunt stresaţi sau se confruntă cu un deficit mare de odihnă. Când nu ne odihnim suficient, activitatea creierului este afectată, iar asta poate duce şi la scăderea calităţii somnului.

Tulburările de somn

Vorbirea în somn este în sine o tulburare cunoscută sub numele de somniloh. Se poate întâmpla oricui şi oricând, dar mai ales în cazul celor care suferă şi de alte tulburări, cum ar fi insomnia. Din păcate, medicii cred că există o legătură între somniloh, somnambulism şi apariţia coşmarurilor.

Unele tratamente

Există multe medicamente care au ca reacţie adversă riscul de tulburare a somnului. De obicei, pastilele care declanşează vorbitul în somn influenţează, de fapt, controlul muşchilor. Altfel spus, când tonusul muscular este crescut, acesta poate duce la contracţii, spasme, sărituri din pat şi chiar vorbit în somn. Şi antidepresivele pot da ca reacţie adversă acest efect.

Cum poţi preveni apariţia somnilohului

Trebuie să ştii că nu există o modalitate cunoscută de a vorbi mai puţin în somn, dar unele schimbări în stilul de viaţă pot duce la prevenirea şi controlul acestui efect. Evită mesele grele cu puţin timp înainte de culcare, pregăteşte-ţi un pat cu saltea şi pernă confortabile, de calitate şi renunţă la băuturile cu cofeină seara. Este bine să ai şi un program de somn în fiecare zi, pe care să l respecţi.

@shutterstock



Recente

femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg