Deficienţa de fier: Tot ce trebuie să ştii despre ea

1 71276 original jpg jpeg

Fierul este produs în organism de proteina numită hemoglobină, care transportă oxigenul în tot corpul, de la celule la muşchi. Iar deficienţa de fier este o afecţiune în care nivelul fierului din sânge este scăzut, şi boala se numeşte anemie.

De aceea,este foarte important ca dieta să fie bogată în alimente bogate în fier,sau să fie luate o perioadă suplimente de fier până ce nivelul revine la normal.

Deficienţa de fier în organism:

Carenţa de fier este comună la femei în perioada în care au ciclul menstrual lunar. În timpul menstruaţiei,femeile pierd sânge şi este posibil ca cel luat din alimentele mâncate să nu fie de ajuns pentru a-l compensa.Lipsa fierul din organism pentru o perioadă lungă cauzează carenţă în corp. De aceea,trebuie mâncate alimente precum ou,ficat de pui şi carne slabă,care sunt surse de fier. În plus,vegetarienii trebuie să mănânce mai multe legume precum spanac şi varză,fiind surse de fier.

Femeile însărcinate nu trebuie să se confrunte cu deficienţă în timpul sarcinii:

Femeile însărcinate ar trebui să ia suplimente de fier deoarece este esenţial pentru dezvoltarea bebeluşului. Totodată,deficienţa de fier poate duce în acest caz la probleme de sănătate la nou-născuţi. Şi cei mici trebuie să mănânce alimente bogate în fier deoarece este esenţial pentru dezvoltare.

Suplimentele de fier:

Atunci când începi să iei suplimente de fier,trebuie să ştii mai întâi care este nivelul din organism. În plus,atunci când te confrunţi cu efecte adverse,trebuie să consulţi imediat medicul,sau să renunţi la ele. Suplimentele de fier pot cauza constipaţie şi probleme digestive.

Suplimentele de fier se iau mereu înainte de a mânca şi cu suc de portocale pentru a evita constipaţia. Vitamina C din fructele citrice ajută la absorbţia mai rapidă a pastilei. De asemenea,pot fi luate cu apă.

Iată care sunt alimentele bogate în fier:

-Fasolea gătită;

-Lintea;

-Seminţele de dovleac:

-Fulgii de ovăz;

-Cartofii copţi;

-Sparanghelul;

-Carnea de pui;

-Ficatul de pui.

Alimente care ajută la absorbţia fierului în organism:

-Fructele precum portocala,grepfrutul;

-Varza de Bruxelles;

-Broccoli;

-Roşiile;

-Cartofii;

-Ardeii roşii;

-Sucul de roşii;

-Produsele pe bază de soia.

Credit foto:www.boldsky.com