Degerături? Aşa le vindeci

1 79626 original jpg jpeg

Odată cu venirea iernii, unul dintre dintre cele mai întâlnite pericole mai ales pentru cei care lucrează afară sau care sunt expuşi vreme îndelungată la temperaturi scăzute este apariţia degerăturilor. Pentru a le trata şi pentru a reduce daunele, este important să acţionezi cât mai prompt şi doar în cunoştinţă de cauză.

Degerăturile sunt leziuni cauzate de îngheţarea pielii şi a ţesuturilor. Dacă pe vremuri obişnuiau să fie o problemă medicală întâlnită la soldaţi, în prezent, întreaga populaţie poate avea de suferit de pe urma lor. Afectează zonele de piele expuse la frig, în special extremităţile: degetele de la mâini şi de la picioare, nas, urechi, obraji şi bărbie. Când este ger, pot apărea chiar dacă porţi haine groase sau mănuşi.

Încălzirea zonelor afectate

Acesta este primul şi cel mai important pas care trebuie făcut pentru a vindeca       degerăturile. Persoana suferindă trebuie dusă la adăpost, într-o cameră încălzită, limitând astfel pierderea de căldură. Dacă hainele sunt ude, se înlocuiesc cu unele uscate, iar corpul se acoperă cu pături. Se pot folosi şi unguente cu efect de încălzire, precum cele cu venin de albine sau arnică, evitându-se masajul sau frecarea. Totodată, este contraindicat contactul direct al pielii cu sursele de căldură.

Reglarea temperaturii cu băi calde

Zonele afectate se cufundă în apă caldă, cu o temperatură curpinsă între 39-42⁰ Celsius, 15-30 de minute. În niciun caz nu trebuie folosită apă fierbinte, deoarece aceasta poate arde pielea şi poate determina apariţia băşicilor. Pentru a preveni infecţiile, se recomandă spălarea rănilor cu săpun antibacterian. Pielea se şterge cu mişcări uşoare, folosind un prosop curat. Odată ce aceasta începe să se dezgheţe, poate apărea o senzaţie de durere acută, însă procesul de încălzire trebuie continuat. În cazul degerăturilor severe, încălzirea cu ajutorul băilor calde poate dura chiar şi o oră. Dacă pielea nu îşi recapătă textura şi începe să se umfle sau să facă băşici, se recomandă de urgenţă consultul unui medic.

Hidratarea cu aloe vera

Deoarece ţesutul epitelial a avut de suferit din cauza degerăturilor, ajungând să se deterioreze, acesta are nevoie de îngrijire specială pentru a se reface. Gelul cu aloe vera are proprietăţi cicatrizante şi regeneratoare, care grăbesc procesul de vindecare. Se aplică pe ţesuturile afectate, cu mişcări uşoare, o dată la 6 ore. Poate fi combinat şi cu ulei de trandafir, în părţi egale.

Remediile cu gălbenele

Remediile cu flori de gălbenele sunt recomandate în special pentru refacerea circulaţiei. Pot fi folosite la prepararea infuziilor, cu care se spală rănile. Se obţin din 20 g de flori de gălbenele la 1 l de apă, care se strecoară după 10 minute. Planta rămasă poate fi utilizată sub formă de cataplasme. De asemenea, şi crema de gălbenele ajută la regenerarea pielii. Aceasta se aplică de 2-3 ori pe zi, însă la 1-2 zile distanţă după băile locale sau comprese.

Compresele cu ţelină

Ţelina este cunoscută pentru tratarea diverselor afecţiuni ale pielii precum degerăturile, ulceraţiile, contuziile sau psoriazisul. Pentru vindecarea degerăturilor, se prepară un decoct dintr-o ţelină întreagă, la care se adaugă 2 l de apă. Se lasă la fiert 45 de minute, se strecoară şi se lasă să se răcească puţin. Zonele afectate se înmoaie 10 minute în acest decoct, care poate fi reîncălzit. Tratamentul se prepară zilnic şi se foloseşte de 3 ori pe zi, până când pielea îşi revine.

Cura cu zer

Datorită conţinutului bogat de vitamine, săruri minerale, enzime şi lactalbumină, zerul poate fi folosit intern, contribuind la vindecarea ţesuturilor din interior. Se bea zilnic câte o ceaşcă de zer, dimineaţa şi seara. De asemenea, poate fi utilizat şi extern, sub formă de comprese. Se înmoaie o cârpă de tifon în zer şi se aplică pe zonele degerate.

Sunt interzise:

-încălzirea zonelor afectate, dacă există posibilitatea ca acestea să îngheţe din nou, deoarece ciclul de dezgheţare-îngheţare este foarte dăunător, putând avea efecte dezastruoase

-îndepărtarea băşicilor cu sânge

-fumatul, alcoolul, cofeina sau băuturile diuretice

-hainele prea strâmte

-încălţămintea ruptă, care permite infiltrarea umezelii

Atenţie!

Există riscul ca persoanele care prezintă degerături să aibă şi hipotermie, de aceea, salvarea vieţii va avea prioritate. În acest caz, trebuie mers de urgenţă la medic.