Diabetul zaharat de tip II, din ce în ce mai frecvent în rândul copiilor
Diabetul zaharat este o boală tăcută, ce are riscuri majore şi poate apărea încă de la vârste fragede, datorită alimentaţiei nepotrivite, stresului, sedentarismului şi factorilor genetici.
În ultimii ani,numărul românilor care suferă de diabet s-a dublat,iar apariţia acestei boli este din ce în ce mai des asociată cu o alimentaţie incorectă,cu obezitatea sau supraponderalitatea. În România peste 4.000 de copii suferă de diabet,în timp ce numărul adulţilors-a dublat,ajungând la aproximativ 2 milioane de cazuri,iar prevalenţa acestei boli este în creştere de la un an la altul. Mai mult,deşi diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este caracteristic persoanelor adulte,de peste 30 de ani,în ultimii ani,din cauza alimentaţiei nesănătoase,bazată în special pe mâncarea de tip fast-food,sucuri acidulate,dulciuri în exces şi a lipsei de mişcare fizică,numărul copiilor diagnosticaţi cu obezitate şi,respectiv,cu diabet insulino-independent a crescut,de asemenea.
“Cauzele apariţiei diabetului sunt multiple şi elucidate doar parţial. Astfel,în timp ce apariţia ambelor tipuri de diabet (de tip 1 şi 2) este legată într-o oarecare măsură de factorii genetici şi implicit ereditari,factorii de mediu,factori psihologici însoţiţi de tulburări precum depresia,atacurile de panică,fobia,anxietatea şi tulburările de comportament alimentar (anorexia nervoasă,bulimia) se regăsesc printre principalele cauze ale apariţei diabetului în România. În plus,ultimele studii pe această temă asociază din ce în ce mai des consumul de lapte de vacă şi de produse lactate la sugari cu predispoziţia pentru diabet autoimun de tip 1”,a declarat Iuliana Corhan,Preşedintele Asociaţiei Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin.
Dulciurile procesate,grăsimile animale şi pâinea în exces pot favoriza apariţia diabetului
În ceea ce priveşte alimentaţia,consumul în exces de grăsimi şi de dulciuri procesate sunt principalii factori de risc din punct de vedere alimentar,crescând predispoziţia la diabetl zaharat,mai ales în cazul în care sunt corelate cu deficienţe metabolice.
“Din păcate,interesul pentru o alimentaţie sănătoasă în România la ora actuală nu este o prioritate,românii având tendinţa de a acorda o atenţie mai mare nutriţiei doar în momentul în care se îmbolnăvesc sau atunci când afecţiunea pe care o au este deja într-un stadiu foarte avansat. De aici şi numărul tot mai crescut de probleme de sănătate,a cazurilor de obezitate,de supraponderabilitate şi,implicit,de diabet ”,a declarat Maria Martac,director general al AlimenteSpeciale.ro.
Potrivit acesteia,surplusul de calorii,consumul de alimente care nu aduc niciun aport nutritiv,sau a celor care nu oferă un echilibru nutriţional specific vârstei,greutăţii şi activităţii fizice,sunt cele mai mari greşeli pe care le fac românii la ora actuală.
“O alimentaţie bazată pefructe şi legume proaspete,peşte,cereale integrale cu indice glicemic scăzut,mişcarea şi efortul fizic moderat,nu doar că previn apariţia problemelor de greutate şi a bolilor asociate acestora,dar pot ţine şi sub control astfel de boli cronice,iar prin intermediul unei educaţii bine sedimentate acest stil de viaţă poate fi privit ca o normalitate şi nu ca o constrângere”,a mai adăugat Iuliana Corhan.
Diabetul – o boală tăcută cu riscuri majore
Una dintre cele mai mari pericole cu privire la apariţia diabetului este asimptomatia,sau simptomele atipice,nespecifice,precum sunt oboseala,astenia,stările de nervozitate,sau senzaţia gurii uscate. Astfel,diabetul poate fi prezent chiar cu 5-10 ani înainte de a fi descoperit,nedepistarea la timp a bolii putând duce la complicaţii mai grave precum problemele cardiovasculare,renale,oftalmologice,complicaţiile cronice micro şi macrovasculare,complicaţii acute hipoglicemiile si hiperglicemiile,sau chiar la deces,în cazul dezechilibrelor metabolice severe.
Odată diagnosticul stabilit,bolnavul va respecta cu stricteţe dieta recomandată de medicul diabetolog şi nutriţionist,monitorizând constant valoarea carbohidraţilor pe care îi ingeră.
Pâinea fără zahăr,îndulcitorii naturali,făina,dulciurile,gemurile şi sucurile fără zahăr sau laptele vegetal neîndulcitsunt unele dintre cele mai comandate produse pentru diabet.