Diferenţa dintre chist şi fibrom. Ce e un polip şi pe cine afectează
Durere pelviană, sângerări anormale, durere... Toate acestea te sperie. O fi vorba de vreun fibrom, de-un chist – sau de-un polip? Tu ştii care e diferenţa dintre chist şi fibrom.
Îţi oferim câteva informaţii despre fiecare, în speranţa că te vei duce totuşi la medic, pentru a depista care e sursa neplăcerii şi a obţine un tratament adecvat.
Iată ce trebuie să ştii despre diferenţa dintre chist şi fibrom:
Fibromul uterin e o tumoră benignă (nu e de natură canceroasă), situată pe pereţii uterului. Polipii endometriali sunt excrescenţe de ţesut pe endometru (învelişul interior al uterului). Chisturile ovariene arată ca nişte săculeţi plini cu fluid, care se formează pe ovar în timpul ovulaţiei. Netratate, toate acestea pot duce la infertilitate sau la tumori canceroase.
Diferenţa dintre chist şi fibrom - Fibromul uterin afectează femeile mature
Afectează 70% din femeile de 50 de ani. De obicei, e detectat la un examen de rutină. Poate produce dereglări ale ciclului menstrual (sângerări prelungite şi abundente), durerile pelviene, durerile lombare, senzaţie de presiune în timpul actului sexual, dificultăţi la urinare. Să mai reţinem pierderile recurente de sarcină şi infertilitatea. Detectarea numărului de fibroame, dimensiunea lor, poziţionarea pe uter se face prin metode imagistice, ce includ ecografia şi histerescopia (examinarea vizuală a cavităţii uterine cu ajutorul unui instrument special). Tratamentul vizează eliminarea durerii şi ţine cont de dorinţa suferindei de a avea sau nu copii. Nu sunt excluse tratamentele hormonale cu anticoncepţionale. Tratamentul chirurgical constă în eliminarea fibromului.
Polipii endometriali, la menopauză
Uterul e căptuşit cu un ţesut numit endometru. Polipii endometriali nu sunt cancerigeni dar, dacă rămân netrataţi, pot genera tumori canceroase. Sunt mult mai des întâlniţi la femeile aflate la menopauză, dar nu sunt excluse nici celelalte vârste. Se manifestă prin sângerări abundente între ciclurile menstruale, sângerări anormale postmenopauză, sângerări după actul sexual sau după exerciţiile fizice. Diagnosticul se face prin ecografie transvaginală sau prin histeroscopie. Uneori, polipii se pot resorbi şi atunci nu e nevoie de niciun tratament. Eliminarea lor pe cale chirurgicală va fi întotdeauna prima soluţie dacă sunt identificate celule precanceroase sau canceroase. Poate fi prescris şi un tratament medicamentos, dar acesta rezolvă problema doar temporar.
Diferenţa dintre chist şi fibrom - Chisturile ovariene, mai frevente la tinere
Chisturile apar în special la femeile tinere. Cele mai comune tipuri se formează în timpul ovulaţiei, când unul din foliculii aflaţi pe ovar (responsabili cu eliminarea ovulului) nu se deschide. În cele mai multe cazuri, chisturile dispar în câteva luni. Una din complicaţii ar fi aceea că pot deveni foarte mari. Sindromul ovarului polichistic este cea mai comună cauză de infertilitate la femei. Printre simptome se numără presiunea abdominală, durere pelviană, urinare frecventă, durere ascuţită cauzată de ruptura chistului. Chisturile se detectează prin imagistică locală. Dacă nu dispar de la sine, se poate interveni laparoscopic.
Sursa foto: www.rd.com