Disfuncţiile sexuale la femei

1 69881 original jpg jpeg

O disfuncţie sexuală, se referă adesea la o problemă din timpul unui ciclu sexual, ce împiedică un individ sau cuplul în sine, să obţină plăcere în urma actului sexual. În mod normal, un ciclu sexual are 4 etape: excitaţie, coit, orgasm şi postludiu.

Deşi cercetările arătă că disfuncţiile sexuale sunt destul de comune (43% dintre femei şi 31% dintre bărbaţi întâmpină anumite dificultăţi în timpul actului sexual),acest subiect este încă unul tabu pentru mulţi. Din fericire însă,majoritatea cazurilor sunt tratabile,aşa că este important să vorbeşti cu partenerul tău şi apoi să ceri ajutorul unui medic specialist.

Care sunt cauzele disfuncţiilor sexuale?

Disfuncţia sexuală poate fi rezultatul unei probleme de ordin fizic sau psihic.

În categoria afecţiunilor fizice ce au ca răspuns o disfuncţie sexuală,intră diabetul,bolile cardiace,bolile neurologice,dereglările hormonale,menopauza,abuzul de alcool sau droguri. De asemenea,anumite medicamente,de exemplu,antidepresivele,pot contribui la scăderea libidoului.

Cele ce ţin de partea psihologică,sunt declanşate de stresul zilnic,de anxietate,de problemele de cuplu,depresii şi stări de autoînvinuire,traume sexuale mai vechi sau performanţe scăzute în intimidate.

Cum se manifestă aceste probleme la femei?

Inhibiţia dorinţei sexuale

Aceasta se traduce prin lipsa apetitului sexual sau printr-un libidou scăzut. Cauzele sunt multiple,de la dereglări hormonale la anumite tratamente,depresii,sarcină,stres şi oboseală. Plictiseala în cuplu poate fi generată de multe ori şi de stilul de viaţă,de carieră şi de timpul alocat creşterii copiilor.

Imposibilitatea de a se excita

La femei,această insuficienţă implică de multe ori şi o lubrifiere mai precară. Este de asemenea asociată şi cu o anxietate puternică sau cu un preludiu ineficient. Cercetătorii fac studii pe această temă şi se crede că modul în care fluxul sanguin afectează vaginul şi clitorisul,are legături directe cu stimularea propriu-zisă.  

Lipsa orgasmului (anorgasmia)

O problemă de acest gen are drept cauză inhibiţiile unei femei,dar şi lipsa de experienţă a acesteia. La aceşti factori mai contribuie şi anxietatea,stresul şi învinuirea,dar poate însemna în anumite cazuri şi o boală cronică.

Act sexual dureros

Cauzele pot fi diverse şi numai un test amănunţit poate oferi răspunsul. Doctorul tău ginecolog îţi poate confirma sau infirma dacă este vorba de endometrioză,chist ovarian,vaginită,lubrifiere insuficientă,o cicatrice la nivelul vaginului sau o boală cu transmitere sexuală. În cazul vaginitei,penetrarea este extrem de dureroasă şi poate avea drept cauză chiar şi o traumă mai veche.

Cum se diagnostichează disfuncţiile sexuale?

Pentru aceasta,doctorul va începe cu un examen fizic general şi va lua în calcul toate aspectele şi simptomele menţionate de tine. Este recomandat şi un examen pelvian,pentru a se stabili gradul de sănătate al organelor reproductive şi un test Babeş Papanicolau,pentru a detecta în avans cancerul uterin.

O evaluare a modului în care percepi tu actul sexual,dar şi al factorilor ce contribuie la aceste disfuncţii,implicând teama,anxietatea,traumele şi abuzurile din trecut,problemele relaţionale,dar şi abuzul de alcool sau droguri,acolo unde este cazul,îl vor ajuta pe doctorul tău să obţină un rezultat şi să-ţi poată face anumite recomandări.

Cum se tratează?

O abordare potrivită în tratarea disfuncţiilor sexuale implică o colaborare strânsă între tine,medicul ginecolog şi alţi doctori de specialitate (terapeuţi). Majoritatea problemelor sexuale pot fi corectate prin tratarea individuală a corpului,dar şi a psihicului. Strategiile altor tratamente alternative implică şi următoarele:

Accesul la informaţie

Creşterea stimulilor sexuali(prin materiale cu caracter erotic,masturbare,dar şi schimbarea rutinei din intimidate)

Prelungirea duratei preludiului(pentru un grad crescut de ralaxare)

Masajul sensual(ce creşte apropierea dintre parteneri)

Schimbarea poziţiilor din timpul actului sexual(pentru a limita cât mai mult nivelul de disconfort,în cazul actelor dureroase)